Interzicerea expulzării propriilor cetățeni în jurisprudența CEDO

Ghidul privind art. 3 din Protocolul nr. 4 la Convenția europeană a drepturilor omului – Interzicerea expulzării propriilor cetățeni analizează și rezumă jurisprudența referitoare la articolul anterior menționat, jurisprudența citată fiind selectată dintre hotărârile și deciziile de referință, importante și/sau recente.

Art. 3 din Protocolul nr. 4 garantează două drepturi distincte și anume dreptul oricărei persoane de a nu fi expulzate de pe – și dreptul de a intra pe – teritoriul statului al cărui cetățean este. Protocolul nr. 4 distinge între expulzarea propriilor cetățeni, care este reglementată de art. 3, și expulzarea străinilor (inclusiv a apatrizilor), chestiune reglementată de art. 4.

Art. 3 din Protocolul nr. 4 poate fi invocat doar în legătură cu statul al cărui cetățean este victima oricărei pretinse încălcări a acestei prevederi, garanțiile oferite de această dispoziție fiind asigurate doar cetățenilor statului care a ratificat acest protocol. Grecia, Elveția, Turcia și Regatul Unit nu au ratificat acest instrument.

Ghidul este publicat în secțiunea Ghiduri pe pagina noastră oficială de internet.

Sari la conținut