Ghidul de față, actualizat la 9 aprilie 2024, face parte din seria Ghiduri privind jurisprudența, publicată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a informa practicienii din domeniul dreptului cu privire la hotărârile și deciziile fundamentale pronunțate de Curtea de la Strasbourg. Aceste ghiduri au fost traduse de Institutul European din România și pot fi vizualizate pe pagina sa de internet.
Ghidul analizează și rezumă jurisprudența în legătură cu art. 8 din Convenție, aceasta fiind selectată dintre hotărârile și deciziile de referință, importante și/sau recente. Lucrarea oferă practicienilor dreptului informații privind principiile esențiale asupra conceptelor de viață privată și de familie, domiciliu și corespondență, precum și dezvoltările jurisprudențiale relevante în materia protejării împotriva ingerințelor arbitrare în exercitarea dreptului în cauză.
Lucrarea este structurată în 5 capitole, abordând sistematic aplicabilitatea prevederilor art. 8 din Convenție. Astfel, primul capitol tratează structura art. 8 și relația dintre acest articol cu alte dispoziții ale Convenției. Al doilea capitol privește noțiunea de „viață privată”, stabilind principiile generale aplicabile și examinând noțiunea de integritate fizică și morală a persoanei și posibilele ingerințe ce pot fi aduse. Cel de-al treilea capitol prezintă definirea noțiunii de „viață de familie”, sfera de aplicare și marja de apreciere a autorităților naționale în această privință. Al patrulea și al cincilea capitol prezintă „domiciliul” și „corespondența”, domeniile de aplicare, exemple de ingerință și obligațiile pozitive ale statului de a le proteja.
Partea finală a ghidului o constituie lista tuturor cauzelor citate unde se face trimitere la hotărâri sau decizii pronunțate de Curte, precum și la decizii sau rapoarte ale Comisiei Europene a Drepturilor Omului.