Europa noastră: Uniunea Europeană menține acordul cu Iranul

Steliu Lambru, 05.06.2019

Dosarul nuclear iranian este unul dintre cele mai fierbinți la ora actuală din politica internațională. Occidentul, Rusia și China au încheiat un acord nuclear cu republica islamică în 2015, denunțat între timp de Statele Unite ale Americii în 2018 și parțial de Iran în luna mai a anului 2019. Așa cum a anunțat în repetate rânduri, Uniunea Europeană continuă să-și manifeste viziunea pacifistă asupra relațiilor internaționale și această viziune se aplică și chestiunii iraniene. Blocul comunitar european menține acordul cu Iranul, deși evoluțiile nu sunt deloc îmbucurătoare, așa cum a declarat Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, la summitul de la Sibiu. Uniunea Europeană investește în neproliferarea nucleară și aceasta înseamnă investiții financiare nu numai declarative și pune la punct mecanisme financiare prin care firmele europene să aibă afaceri cu Teheranul.

Pe de altă parte, Statele Unite continuă să susțină că nu doresc un război cu Iranul însă impun condiții dure acestuia. Secretarul de stat Mike Pompeo cere Iranului să înceteze campaniile de asasinate din Europa, să pună capăt susținerii acordate gherilelor Hezbollah și rebelilor din Yemen. Trimis în Gloful Persic la începutul lunii iunie 2019, portavionul american USS Abraham Lincoln a rămas de veghe în Marea Roșie. La rândul său, regimul de la Teheran afirmă că nu va fi război întrucât nu este în interesul nimănui. În același context tensionat, secretarul de stat american a spus că sancțiunile pe care țara sa le pregătește Iranului vor lovi și interesele firmelor europene care fac afaceri acolo. Schimbul de declarații mai mult sau mai puțin diplomatice dintre Washington și Teheran este mediat de Uniunea Europeană care face apel la calm. Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, consideră că poziția Uniunii rămâne aceeași de până acum, cu condiția ca toți semnatarii acordului să-și respecte angajamentele.

Relația dintre semnatarii acordului nuclear iranian trebuie să fie resetată. Însă pentru aceasta este nevoie de mai multă flexibilitate din partea tuturor celor implicați.

Foto: Maja Kocijancic (Sursa foto European Union 2018 – Source EC – Audiovisual Service)

Sari la conținut