Europa noastră: Testarea Mecanismului UE de protecţie civilă

Ana-Maria Cononovici, 24.10.2018

Un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter afectează Bucureștiul. Din fericire, este doar un exerciţiu de simulare. Modex România 2018 a fost numele exerciţiului desfăşurat la Bucureşti la jumătatea lunii octombrie. Potrivit scenariului, în urma distrugerilor importante ale infrastructurii și numărului mare de răniți provocate de seism, capacitățile naționale nu sunt suficiente și România activează Mecanismul UE de protecție civilă prin care este mobilizată asistența țărilor participante.

Mecanismul de protecție civilă facilitează cooperarea în cadrul răspunsului în situații de urgență între 34 de state (UE28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia). Țările participante își mobilizează resursele disponibile pentru a ajuta țări din întreaga lume. Când este activat, Mecanismul coordonează furnizarea asistenței în interiorul și în afara UE.

Mecanismul a fost activat în cazul unora dintre cele mai devastatoare dezastre din perioada recentă, cum ar fi cutremurul din Haiti (2010), tsunami-ul din Japonia (2011), taifunul Haiyan ce a afectat Filipinele (2013), epidemia de Ebola (2014), conflictul din Ucraina (2014), cutremurul din Nepal (2015) și numeroase inundații și incendii de pădure din Europa.

Articolul original se găsește pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Christos Stylianides (Sursa foto: © European Union, 2018/Photo: Andrei Pungovschi)

Sari la conținut