Europa noastră: Situaţia sturionilor cere cooperare europeană

Ana-Maria Cononovici, 6 august 2018

Sturionii provin din epoca dinozaurilor, sunt simbol al sănătății apelor curgătoare din Europa, dar riscă să dispară dacă nu vor fi luate măsuri drastice. Astfel, WWF colaborează cu Societatea Mondială de Conservare a Sturionilor (WSCS), o rețea globală de cercetători, alături de care a realizat un plan de acțiune pan-european pentru sturioni. Acesta va fi supus aprobării în cadrul Convenției de la Berna (convenție privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa) și va servi drept cadru pentru toate statele din regiunea unde trăiesc sturionii pe continentul nostru.
Cristina Munteanu, manager proiecte ape dulci, la WWF-România, ne-a spus ce rol poate juca Comisia Europeană în rezolvarea situaţiei sturionilor: “Comisia Europeană poate juca un rol destul de important în cazul în care va adopta şi va pune în practică un plan de acţiune pan-european, pe care WWF în dezvoltă la nivelul Europei, pentru că sturioni nu sunt doar în Dunăre, mai sunt şi în alte fluvii din Europa. E drept că populaţii care se pot reproduce natural ca la noi se află doar în fluviul Gironde, din Franţa. Dar mai sunt şi în alte ape, unde s-au făcut repopulări şi se aşteaptă ca aceste specii să-şi revină.”
Ce ar trebui făcut, aflăm tot de la Cristina Munteanu: “Să fie adoptat acest plan, apoi să se treacă la aprobarea de fonduri, pentru implementarea lui şi să mergem mai departe pentru implementarea tuturor acestor măsuri, pe care le-am prevăzut. Sunt măsuri discutate atât cu specialiştii, cât şi cu factorii de decizie, dar care provin de multe ori din experienţa noastră de teren.”
Practic, proiectul prevede: prevenirea braconajului și a comerțului ilegal cu caviar și alte produse din sturioni prin aplicarea legii; stabilirea celor mai bune programe de reproducere pentru toate speciile de sturioni pe cale de dispariție; asigurarea implementării și aplicării complete a Directivei Cadru privind Apa (DC); protejarea habitatelor existente – de reproducere și hrănire – împotriva deteriorării și prevenirea construirii canalelor de navigație sau dragaj; facilitarea migrării și eliminarea obstacolelor principale de pe rutele de migrație în cursuri de apă cheie. În acest sens, este precizat că cel mai mare obstacol pe Dunăre rămâne lipsa unei treceri pentru pești la barajele Porțile de Fier.
WWF salută rolul de lider a președinției austriece în efortul de consolidare a măsurilor de conservare a sturionilor și insistă asupra marii urgențe pentru implementarea acestora, a precizat interlocutoarea noastră: “Preşedinţia Austriei a găzduit şi a organizat un workshop, pentru prezentarea acestui plan de acţiune pan-european care a fost prezentat şi factorilor de decizie. Mai departe vom merge pe ideea adoptării planului, de către Convenţia de la Berna, pentru că este mai simplu ca procedură, însă, pe viitor, ne dorim ca acest plan să fie şi o iniţiativă a UE.”
Astăzi WWF-România se implică în protejarea sturionilor din Dunăre prin intermediul proiectului „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion”, implementat în cadrul programului Comisiei Europene LIFE+.
Vă rugăm să accesați pagina Euranet pentru articolul original.
Sari la conținut