Europa noastră: Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării

Steliu Lambru, 20 iulie 2018

România se apropie cu pași repezi de momentul în care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, una dintre cele mai înalte poziții decizionale la nivel european. La sediul reprezentanței Comisiei Europene din București a avut loc conferința ”Drumul spre Sibiu, de la Sofia via Viena” cu participarea troicii formate din reprezentanții Bulgariei, care a deținut președinția în prima jumătate a anului 2018, Austriei, care deține președinția de la 1 iulie, și României, care va prelua de la 1 ianuarie 2019 mandatul de la Austria. Angela Cristea, reprezentantul Comisiei Europene în România, a punctat importanța poziției în care va fi țara.

Track: ”Atât pentru Bulgaria, cât și pentru România este prima oară în istoria acestor state-membre când dețin președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este o experiență, o premieră, și ne-am dori să fim pregătiți cât mai bine pentru a ne asigura că și România va avea o președinție de succes. Am numit-o ”Drumul către Sibiu” pentru că așa se cheamă programul de lucru al instituțiilor Uniunii Europene de acum și sigur că ne onorează această plasare a Sibiului în centrul agendei politice europene. În acelșai timp, cu modestie ne dăm seama că până la Sibiu se trece prin multe alte localități, de aceea am spus ”De la Sofia via Viena” pentru că tocmai s-a încheiat președinția bulgară și suntem în timpul președinției austriece. În același timp, un mesaj important este că Uniunea Europeană nu este Bruxelles-ul, Comisia Europeană nu este Bruxelles-ul. Uniunea Europeană se alfă peste tot și din când în când capitala politică a Uniunii se deplasează în funcție de diversele președinții. Anul viitor, cealaltă capitală a României va fi Sibiul pentru că acolo va avea loc această întâlnire a liderilor europeni, de Ziua Europei, pe 9 mai, pentru a se pune de acord privind viitorul Uniunii Europene. Avem încă multe necunoscute legate de acest viitor. Avem în derulare o mare consultare publică pentru că vrem să-i ascultăm pe cetățeni, să vedem ce-și doresc ei de la acest viitor. Aceasta pentru că ni s-a întâmplat în trecutul destul de apropiat o surpriză neplăcută când cetățenii dintr-un stat membru, care a contribuit foarte mult la procesul de integrare, au decis ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană. Vorbim despre votul pentru ieșirea Marii Britanii, vot care a reprezentat și un semnal de alarmă pentru noi că undeva poate am pierdut acestă legătură cu toți cetățenii din Uniunea Europeană. Sarcina României va fi chiar mai dificilă pentru că avem câteva dosare extrem de fierbinți pe agenda președinției. Nu în ultimul rând este vorba de dosarul banilor, al bugetului pentru următoarea perioadă, unde am văzut deja cum s-au poziționat toate statele membre. Ne dăm seama cât de important va fi pentru România să reușească să găsească un consens din poziții atât de diferite.”

De la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene se așteaptă soluții la provocările actuale. Însă provocări au existat întotdeauna și soluțiile au venit în funcție de dorințele cetățenilor.

Angela Cristea (Sursa foto: Facebook/Reprezentanța Comisiei Europene în România)

Sari la conținut