12 aprilie 2018
Cetăţenii europeni vor putea accesa conţinutul online la care sunt abonaţi în ţările lor, oriunde s-ar afla în UE, potrivit unui Regulamentului european intrat în vigoare la începutul acestei luni. Obiectivul noilor norme în materie de portabilitate este de a garanta că europenii care cumpără sau se abonează la servicii digitale online au acces la acestea şi când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre. Se estimează că cel puţin 29 de milioane de oameni, sau 5,7% dintre consumatorii din UE, se pot folosi de această portabilitate în afara graniţelor ţării lor, iar numarul utilizatorilor va creste pănă în 2020 la aproximativ 72 de milioane. În plus, aproape 60 % dintre tinerii europeni declară că opţiunea de a-şi utiliza abonamentele atunci când călătoresc constituie un factor important în alegerea abonamentelor la serviciile online. Nu sunt prevăzute limite de timp pentru utilizarea portabilităţii, iar furnizorii de continut on-line nu sunt autorizaţi să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile.
Mariya Gabriel, comisar european pentru economie digitală şi societate digitală:(tarck) Începând cu 1 aprilie 2018, rezidenţii europeni vor putea să îşi acceseze abonamentele şi să plătească servicii de conţinut online în timp ce călătoresc în UE în aceleaşi condiţii ca şi în statul lor de reşedinţă, fără costuri suplimentare. Indiferent dacă plecaţi în vacanţă sau într-o călătorie de afaceri, fie pentru câteva zile, fie pentru câteva luni, abonamentele la serviciile de conţinut online plătite vor fi acoperite de aceste noi reguli. Dispoziţiile regulamentului acoperă o mare varietate de servicii de conţinut online, cum ar fi streaming şi descărcări de filme, precum şi televiziune şi muzică.. Cu toate că aceste reguli se aplică serviciilor de conţinut on-line plătite, este totuşi posibil ca şi furnizorii de continut gratuit să aleagă, în mod liber, să fie incluşi în domeniul de aplicare.
Eliminarea tarifelor de roaming începând cu iunie 2017, deblocarea comerţului electronic, portabilitatea la nivelul statelor membre de servicii de conţinut online creează premisele unei pieţe unice digitale şi a unui spaţiu unic. Comisia Europeană a creat şi o pagină specială dedicată schimbărilor aduse de noul Regulament, unde răspunde celor mai frecvente întrebari despre regulament sau efectele acestuia.
Sursa foto: © European Union, 2018