Europa noastră: Extinderea Euro discutată în cadrul Pachetului economic de primăvară

Ana-Maria Cononovici, 01 iunie 2018

Euro este în prezent moneda a 19 state membre UE, fiind utilizat de aproximativ 337,5 milioane de cetățeni. Euro este adoptat deja de: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Pentru a putea adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele „criterii de convergență”. Acestea sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht în 1992, fiind cunoscute și drept „criteriile de la Maastricht”.

În discuţiile privind Pachetul de primăvară, Comisia Europeană adoptă recomandări adresate statelor membre de a realiza o creștere economică durabilă, favorabilă incluziunii și pe termen lung. Tot cu această ocazie, Comisia a publicat Raportul de convergență pe 2018, care evaluează progresul statelor membre în direcția aderării la zona euro și se referă la cele șapte țări din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Sari la conținut