Europa noastră: 30 de mii de euro, fonduri nerambursabile pentru fiecare tânăr antreprenor român

Ana-Maria Cononovici, 16.08.2018

Programul național Start-up Nation 2019 are un calendar întârziat de autorități, cu luni bune față de anul trecut. Astfel, Uniunea Europeană pune la dispoziția antreprenorilor români un program asemănător care oferă câte 30 de mii de euro celor mai bune 46 de idei de afaceri din Cluj și din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj. Programul se adresează persoanelor care au împlinit 18 ani, au absolvit liceul și au fie statutul de angajat, angajat pe cont propriu, șomer sau persoană inactivă.

Aflăm mai multe de la Sorana Olaru Zăinescu, coordonator în cadrul campaniei Transilvania START UP: “E vorba despre fonduri nerambursabile pe care noi le gestionăm în cadrul programului România Start Up Plus. România Start Up Plus e un program cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Socială şi banii ajung cu prioritate la cei care doresc să-şi deschidă noi afaceri, fără a fi nevoie din partea lor de nicio altă cofinanţare.”

Prima sesiune a cursurilor din cadrul acestui program a început deja şi s-a desfăşurat  pe parcursul a două weekenduri, în perioada 6-8 iulie și 13-15 iulie. A fost vorba despre  un curs de antreprenoriat, în care cei înscriși au învățat, pe parcursul a 40 de ore, cum să își facă un plan de afaceri. La finalul pregătirii, toți cursanții vor pleca cu planul de afaceri al businessului mult visat. Dar înscrierile continuă pe site-ul https://transilvaniastartup.ro, astfel încât cei dornici să participe se pot înscrie. Sorana Olaru Zăinescu, coordonator în cadrul campaniei Transilvania START UP: “Noi am început deja cursurile de formare profesională, avem o parte din înscrişi. Am lucrat până acuma în special în judeţul Cluj şi urmează în următoarea perioadă să ajungem şi în restul judeţelor din regiunea de Nord-Vest, unde programăm cursuri până la finalul lunii noiembrie. Deci perioada în care se pot înscrie este, ideal, până la mijlocul lunii septembrie, pentru ca noi să facem deja programarea cursurilor şi să începem deja concursurile de planuri de afaceri.”

În total, vor fi 15 grupe a câte 25-28 de persoane. La finalul cursurilor, cele mai bune 60 de planuri de afaceri vor fi evaluate de un grup de experți, care vor selecta 46 dintre ele. Acestea vor fi ideile care vor fi finanțate cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 146.800 de lei. Iar banii vor fi disponibili începând cu luna ianuarie 2019.

Am mai aflat că experții Transilvania START UP vor continua să îi sprijine pe tinerii antrepenori timp de 18 luni. Cursanții vor fi ajutați să își înființeze firmele, dar și să obțină venituri. Aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale programului. Firmele nou-înființate în cadrul programului Transilvania START UP sunt cele mai rentabile dintre toate planurile de afaceri prezentate. La finalul primului an, acestea ar trebui să aibă venituri de 30% din prima tranșă a fondurilor europene oferite la începutul afacerii. Proiectul ”TRANSILVANIA START UP – dezvoltare antreprenorială, consiliere, mentorat” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Vă rugăm să accesați pagina Euranet pentru articolul original.

Sursa foto: Transilvania START UP/Facebook

Sari la conținut