Institutul European din România (IER) va organiza luni, luni, 27 februarie 2023, între orele 10:00 – 11:30, în format online (Zoom, un eveniment în cadrul seriei Dialoguri@IER, cu tema „Securitatea alimentară, ca element al politicii agricole comune și agriculturii României în context european. Provocări 2023 – 2027”.
Invitații noștri la dialog sunt Lucian Luca, director adjunct, Institutul de Economie Agrară, Academia Română, Cecilia Alexandri, director, Institutul de Economie Agrară, Iuliana Ionel, șef sector, Institutul de Economie Agrară, Daniela Giurcă, cercetător, Institutul de Economie Agrară, Constantin Marin, director, Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu”, Institutul Naţional de Cercetări Economice, Academia Română. Evenimentul va fi deschis de Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER, iar moderarea va fi asigurată de Iulian Oneașcă, expert în cadrul Serviciului Studii Europene (IER).
Dialoguri@IER: #securitatealimentară are ca obiectiv conturarea unei soluții pentru asigurarea siguranței alimentare a României și stimularea calității producției, în contextul noii Politici Agricole Comune și a intervalului rămas din Cadrul financiar 2021-2027.
Context: Agricultura și securitatea alimentară au căpătat valențe noi în plan internațional, pe fondul războiului din Ucraina. Pericolul insuficienței produselor alimentare, al foametei, a ajuns pe prima pagină a ziarelor și agenda instituțiilor internaționale. În România, agricultura a ocupat dintotdeauna un loc important, antrenând o parte însemnată a populației ocupate (19% față de media Uniunea Europeană de 4%), cu o pondere relativ ridicată în economie (circa 4,8% din PIB, față de media UE de 1,8%). În aceste condiții, evenimentul organizat de IER prezintă studiul omonim, furnizând elemente rezultate în urma cercetării cu privire la: analiza securității alimentare a României prin prisma unor indicatori consacrați; analiza provocărilor Pactului verde European; modul de valorificare a surselor de finanțare a sectorului agro-alimentar în perioada 2023-2027; rolul industriei alimentare în asigurarea securității alimentare.
Temele principale de dezbatere:
- Securitatea alimentară și siguranța lanțurilor de aprovizionare și a alimentelor.
- Consolidarea mediului asociativ și a micii proprietăți agricole.
- Asigurarea schimbului de generații în agricultură.
- Provocările Pactului verde European.
- Rolul industriei alimentare în asigurarea securității alimentare.
- Surse de finanțare.
Participarea la eveniment este posibilă prin completarea formularului de înscriere, în limita locurilor disponibile pe platforma Zoom, până cel mai târziu la data de 23 februarie a.c., urmând ca detaliile de conectare la platformă să fie transmise participanților confirmați.