Dialoguri@IER: #interconectivitate

Institutul European din România (IER) va organiza joi, 9 martie 2023, între orele 10:00 – 11:30, în format online (Zoom), un eveniment în cadrul seriei Dialoguri@IER, cu tema „Interconectivitatea în Uniunea Europeană –  provocări pentru viitorul politicilor de transport în 2030”.

Invitații noștri la dialog sunt Daniela Staicu, cadru didactic asociat dr., Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine, coordonator studiu omonim SPOS 2022, Eugenia Gușilov, director fondator Romania Energy Center – ROEC, co-autor studiu omonim SPOS 2022, Silviu-Laurențiu Tiron, specialist E-mobility, E.ON România și Sorin Elisei, director Departament Energie și Sustenabilitate, Deloitte Romania. Evenimentul va fi deschis de Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER, iar moderarea va fi asigurată de Mihaela Pădureanu, expert în cadrul Serviciului Studii Europene (IER).

Înscris în seria Dialoguri@IER, evenimentul are ca obiectiv diseminarea rezultatelor cercetării în cadrul studiului omonim, care a avut ca scop identificarea oportunităților și provocărilor pentru viitorul politicilor de transport ale României în contextul dublei tranziții digitale și verzi a Uniunii Europene.

Context: Pornind de la dubla tranziție digitală și verde, studiul amintit face o serie de propuneri și recomandări privind cele mai eficiente metode prin care să fie dezvoltată mobilitatea urbană durabilă, interconectivitatea atât la nivel interregional în România, cât și la nivel european (între regiuni din România și din alte state membre ale Uniunii Europene). Studiul a analizat interconectivitatea la nivel european și național având în vedere atât dubla tranziție, cât și evoluția spațiului european unic al transporturilor. Au fost avute în vedere modul în care acestea au fost integrate vertical prin identificarea a diferite moduri de transport (aerian, terestru, maritim, feroviar, rutier etc), precum și orizontal (între diferite regiuni și/sau state).

Temele principale de dezbatere:

  • Politica Uniunii Europene în domeniul transportului durabil (Strategia Uniunii Europene pentru mobilitate durabilă, țintele colective ale UE).
  • Transport durabil în România (cadrul național, PNRR, cooperarea regională).
  • Studii de caz (Polonia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania).
  • Propuneri și recomandări privind creșterea și eficientizarea interconectivității în contextul dublei tranziții.

Participarea la eveniment este posibilă prin completarea formularului de înscriere, în limita locurilor disponibile pe platforma Zoom, până cel mai târziu la data de 7 martie a.c., urmând ca detaliile de conectare la platformă să fie transmise participanților confirmați.

Info GDPR evenimente

Sari la conținut