Institutul European din România (IER) va organiza miercuri, 7 februarie 2024, între orele 10:30 – 12:00, în format online (Zoom), un eveniment în cadrul seriei Dialoguri@IER, cu tema „Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanțurile valorice europeneˮ.
În cadrul sesiunii de deschidere vor avea intervenții Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER. Invitații noștri la dialog sunt Daniela Staicu, cadru didactic asociat dr., Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine, coordonator studiu omonim SPOS 2023, Eugenia Gușilov, director fondator Romania Energy Center – ROEC, coautor studiu omonim SPOS 2023, Simona Moagăr-Poladian, director, Institutul de Economie Mondială, Academia Română, membru în Consiliul de Administrație al IER și Constantin Ciupagea, profesor dr., fost coordonator al Unității de Evaluare a Resurselor Terestre și a Lanțurilor de Aprovizionare, JRC – Comisia Europeană.
Moderarea evenimentului va fi asigurată de Mihaela-Adriana Pădureanu, expert în cadrul Compartimentului Studii (IER).
Evenimentul este înscris în seria Dialoguri@IER și urmărește diseminarea rezultatelor cercetării din cadrul studiului omonim, care a avut ca scop să analizeze și să prezinte starea generală a economiei europene, pornind de la impactul crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, cât și efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei în contextul schimbării raporturilor de forțe din economia mondială ca urmare a metatransformărilor din societate.
Context: Având în vedere evenimentele cu impact major asupra dinamicii proceselor economice, criza sanitară și războiul din Ucraina, din ultimii patru ani, studiul „Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanțurile valorice europeneˮ a avut ca obiectiv principal prezentarea unor modalități eficiente pentru a crește reziliența economiei europene la orizontul 2040-2050, și implicit pe cea a economiei românești. Perioada de timp analizată în acest studiu este 2020-2023. De asemenea, cercetarea prezintă câteva studii de caz (referitoare la ecosistemul european pentru producția de baterii sau despre noile direcții de sustenabilitate în industria auto, cum ar fi, de pildă, producția de anvelope „verzi”) care evidențiază unele dintre exemplele de bună practică de la nivel european, respectiv național și care au contribuit la conturarea recomandărilor realizate de autoare.
Temele principale de dezbatere:
- Schimbarea raportului de forțe în economia mondială (tranziții suprapuse, fragmentarea comerțului internațional, impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei);
- Economia europeană la orizontul 2040 (impactul crizei sanitare COVID-19 asupra economiei europene, inflație, prețul energiei, accelerarea producției de hidrogen);
- Integrarea României în lanțurile valorice europene.
Participarea la eveniment este posibilă prin completarea formularului de înscriere, în limita locurilor disponibile pe platforma Zoom, până cel mai târziu la data de 6 februarie a.c., urmând ca detaliile de conectare la platformă să fie transmise participanților confirmați.