Institutul European din România (IER) va organiza miercuri, 17 iulie 2024, între orele 11:00 – 12:15, în format online (Zoom), evenimentul cu tema „Reglementarea spațiului și viitorul politicii spațiale europene. Contribuții europene și românești ˮ. Dezbaterea este înscrisă în seria Dialoguri@IER și are ca obiectiv informarea publicului larg cu privire la importanța și contribuția politicii spațiale a UE atât în domeniul economic, cât și cel al securității și apărării.
Evenimentul va fi deschis de Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER. Invitații noștri la dialog sunt Sorin Ducaru, ambasador, fost director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene – SatCen, expert cercetător Hudson Institute, Alexandru Mironov, scriitor și jurnalist, membru în consiliul editorial de ştiinţă al revistei Știință și tehnică, fost ministru al Tineretului și Sportului, Tudor Mihăescu, doctor în istorie, muzeograf la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, câștigător al Sacknoff Prize for Space History și Mihaela-Adriana Pădureanu, expert în cadrul Compartimentului Studii (IER).
Context: În ultimii ani, importanța strategică a spațiului a crescut, iar necesitatea unei abordări sistematice din partea Uniunii Europene în legătură cu acest subiect a devenit imperativă. Astfel, în luna martie 2022, prin aprobarea de către Consiliul UE a documentului intitulat: „O Busolă strategică pentru securitate și apărare – Pentru o Uniune Europeană care își protejează cetățenii, valorile și interesele și contribuie la pacea și securitatea internaționale”, spațiul este recunoscut ca domeniu de interes strategic. Un an mai târziu, a fost făcut un nou pas în vederea consolidării atenției acordate acestui domeniu: la 10 martie 2023, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat Parlamentului European și Consiliului Strategia spațială a Uniunii Europene pentru securitate și apărare. Prin aceasta este subliniată importanța spațiului pentru securitate și apărare. Strategia oferă o descriere a principalelor amenințări din spațiu și menționează măsuri de consolidare a rezilienței și a protecției sistemelor și serviciilor spațiale din UE. Însă pe lângă relevanța pentru sectoarele apărării și securității, spațiul are o contribuție semnificativă la creșterea competitivității Uniunii Europene, lucru recunoscut prin adoptarea de către Consiliul UE la 23 mai 2024 a concluziilor privind „Consolidarea competitivității Europei prin intermediul spațiului”.
Temele principale de dezbatere:
- Procese și evoluții recente (după 2020) în domeniul politicii spațiale a UE, inclusiv efectele pe care le poate avea acest sector asupra competitivității economiei europene, a dezvoltării tehnologice, a sprijinului pentru protecția mediului, respectiv a tranziției verzi;
- Care sunt unele dintre principalele provocări la adresa spațiului și cum poate fi îmbunătățit/eficientizat răspunsul/acordat la aceste/acestor amenințări?
- Contribuția României la consolidarea politicii spațiale a UE, inclusiv prin prisma găzduirii de țara noastră a Centrului European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre (ECCC), deschis în mai 2023, prima structură UE de pe teritoriul țării noastre;
- Cultura cosmonautică – elemente de bază și reflectarea sa în societatea românească, percepția cetățenilor români asupra spațiului.
Participarea la eveniment este posibilă prin completarea formularului de înscriere, în limita locurilor disponibile pe platforma Zoom, până cel mai târziu la data de 16 iulie a.c., urmând ca detaliile de conectare la platformă să fie transmise participanților confirmați.