„Coronaționalizare” sau o Europă geopolitică?

Solidaritatea europeană externă în vremea pandemiei COVID-19

(Raport EPIN)

 

Criza politică și socioeconomică provocată de pandemia COVID-19 a arătat, printre altele, cât de dificilă poate fi cooperarea europeană internă uneori, în special în politicile în care Uniunea Europeană are competențe limitate în sprijinirea statelor membre. Dezbaterea privind solidaritatea europeană, care nu și-a făcut inițial simțită prezența, este încă în curs, chiar și după anunțarea de către Comisie a planului masiv de relansare europeană. Pe de altă parte, solidaritatea europeană are și o dimensiune exterioară, tradusă prin sprijinul comunitar față de state terțe, ce se confruntă cu urgențe medicale și de sănătate publică.

Pe de o parte, Uniunea Europeană își dorește să devină un actor internațional cu greutate, relevant pe scena globală, iar ajutorul extern poate contribui semnificativ în acest sens. Pe de altă parte, unele state membre au afișat tentația unei „coronaționalizări”, în virtutea căreia solidaritatea externă ar trebui, cel puțin pentru moment, trecută pe un plan secund.

Plecând de la expertiza cercetătorilor din rețeaua European Policy Institutes Network (EPIN), a fost elaborat un raport destinat să cartografieze această dezbatere și principalele argumente pro și contra privind solidaritatea externă a UE în 13 state membre. Din partea Institutului European din România, Bogdan Mureșan, expert în cadrul Serviciului Studii Europene, a redactat o astfel de contribuție, raportându-se la perspectiva națională privind cooperarea internațională și ajutorul pentru dezvoltare.

Textul integral al raportului ‘Coronationalism’ vs a geopolitical Europe? EU external solidarity at the time of Covid-19 (în limba engleză) este disponibil aici.

Sari la conținut