Cetățenii sprijină UE. Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5 ani

Sondajul Parlemeter 2023, publicat de Parlamentul European în luna decembrie 2023, arată sprijinul continuu al cetățenilor pentru UE și un interes mai mare pentru viitoarele alegeri europene.

Astfel, peste șapte din zece cetățeni europeni cred că țara lor a beneficiat de statutul de membru al UE. 69% dintre cetățenii români intervievați consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii României. Principalele motive invocate de respondenții din România referitor la aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE al menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

Pentru participanții din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34 %) și îmbunătățirea cooperării dintre țările Uniunii (34 %).

De asemenea, imaginea UE la nivelul cetățenilor europeni a rămas stabilă din martie 2023: 45 % dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă a uniunii, 38 % au o imagine neutră și 16 % au o imagine negativă. 49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, 35% au o imagine neutră și 14% au o imagine negativă.

Comentând rezultatele sondajului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, declara: “De-a lungul ultimilor cinci ani, am ascultat. Iar Parlamentul European a livrat rezultate. Luptăm împotriva sărăciei, a excluziunii sociale și a schimbărilor climatice, pentru a crea locuri de muncă și pentru a apăra valorile UE, cum ar fi democrația, drepturile omului și libertatea de exprimare.”

Rezultatele complete ale sondajului pot fi găsite aici.

Sursa foto: Parlamentul European

Sari la conținut