Apariție editorială: Economia politică a Planului de refacere al Comisiei Europene

Institutul European din România are plăcerea de a vă semnala apariția unui nou material în secțiunea „Opinii”, intitulat sugestiv „Economia politică a Planului de refacere al Comisiei Europene”.

Autorul, Andrei Mocearov, cercetător român în domeniul afacerilor europene și fost funcționar public parlamentar, analizează Planul de refacere propus de către Comisia Europeană în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Argumentând că Planul nu reprezintă o intervenție fiscală clasică ce se administrează, de regulă, în timpul crizei, autorul evidențiază că este vorba despre o propunere de politică economică după criză, ce are rolul de a acoperi termenul mediu și lung, nu cel imediat.

Printre recomandările propuse în opinia redactată se numără și cea legată de prioritizarea investițiilor către economia verde și spre digitalizare. De asemenea, subliniază faptul că noile proiecte  ce vor fi eligibile pentru finanțare trebuie să aibă un grad de sofisticare mai mare, ceea ce presupune o îmbunătățire substanțială a capacității tehnice de scriere a proiectelor atât de către guvern sau autorități locale, cât și de firme private, iar mobilizarea investițiilor private prin garanții publice necesită o diplomație economică inteligentă și subtilă menită a atrage aceste investiții private într-un mod care să optimizeze câștigurile naționale.

Materialul integral poate fi accesat aici.

Sari la conținut