Alo, Bruxelles – Uniunea Europeană susține reziliența Armeniei

Steliu Lambru, 12.04.2024

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii susțin cooperarea cu Armenia în sectoare-cheie precum reformele politice, dezvoltarea economică și ajutorul umanitar.

Pe 13 februarie 2024, la Bruxelles, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, și ministrul de externe al Armeniei Ararat Mirzoian se întâlneau pentru a pune bazele unui nou parteneriat comun.

Recent, la o altă întâlnire, la care au participat și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, și Anthony Blinken, șeful diplomației americane, s-a reafirmat susținerea blocului european și a aliatului american pentru statalitatea Armeniei și pentru reziliența sa. Josep Borrell a rezumat noul parteneriat și cum va fi susținută reziliența Armeniei.

Astfel, oficialul european a declarat că „acum două luni, aici, la Bruxelles, am avut o întâlnire a consiliului parteneriatului cu Armenia. Și a fost clar că relațiile noastre se dezvoltă pe un făgaș pozitiv, că sunt mai puternice ca niciodată și că există un interes reciproc în a le adânci și mai mult. Și aceasta facem azi aici. Ducem acest parteneriat la nivelul următor, împreună cu prietenii americani, ne unim forțele pentru a demonstra angajamentul nostru puternic pentru suveranitatea, democrația și reziliența Armeniei. Vrem să ne unim forțele pentru a întări și a împinge relațiile noastre înainte în toate dimensiunile. Aceasta este ceea ce am decis împreună cu ministrul de externe Mirzoian, să ducem agenda parteneriatului  nostru Uniunea Europeană – Armenia la cel mai înalt nivel posibil, în cadrul consiliului parteneriatului nostru. Acestea nu sunt doar vorbe.”

Mai departe, Josep Borell a adăugat că „Președinta Comisiei a anunțat un pachet substanțial pentru creștere economică și de reziliență pentru Armenia, pentru consolidarea agendei parteneriatului. Știm că Armenia trebuie să continue să facă reforme pentru a-și crește reziliența și aceste eforturi vor fi parte a acordului comprehensiv pentru un parteneriat îmbunătățit. Aceasta va crește reziliența societății armene. (…) Și mai credem că o Armenie mai puternică și mai stabilă înseamnă un Caucaz de Sud mai puternic și mai stabil. Serviciul nostru va fi în beneficiul tuturor țărilor din regiune.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Josep Borrell (©European Union, 2024, Copyright Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Claudio Centonze).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut