Alo, Bruxelles – Uniunea Europeană investește pentru sisteme de energie mai curată în zece state comunitare

Corina Cristea, 17.07.2024

 

UE a plătit 2,967 miliarde EUR prin Fondul pentru modernizare pentru a sprijini 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Uniunea Europeană a decis să investească aproape 3 miliarde de euro din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate.

Aceste investiții vor sprijini modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energetic, industrie și transport și îmbunătățirea eficienței energetice, ajutând statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și energie și să contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a explicat că „acești bani sunt distribuiți prin Fondul de Modernizare, ceea ce înseamnă că sunt venituri pe care   le-am colectat prin intermediul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.”

Astfel, „Bulgaria va primi 65,2 milioane de euro. Croația va primi 52 de milioane de euro. Cehia va primi 835,2 milioane de euro. Vor fi 24,1 milioane de euro pentru Estonia, 76,8 milioane de euro pentru Ungaria, 26,8 milioane de euro pentru Letonia și 59 de milioane de euro pentru Lituania. Polonia va primi 697,5 milioane de euro. România va primi aproape 1,1 miliarde de euro. Și nu în ultimul rând, Slovacia va primi 35 de milioane de euro.”

Este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde EUR, începând din ianuarie 2021. Banii pentru România sunt destinați schemei de sprijin prin contract pentru diferență pentru producția de energie electrică din surse regenerabile.

Alte sume au fost alocate pentru consolidarea rețelei de transport al energiei electrice pentru a sprijini integrarea surselor regenerabile de energie în Bulgaria, precum și pentru implementarea capacității fotovoltaice și de stocare a energiei pentru furnizorii de servicii publice de alimentare cu apă din Croația.

Banii alocați proiectelor din Cehia  sprijină gospodării pentru achiziționarea și instalarea de noi sisteme fotovoltaice, în timp ce în Estonia sunt destinați îmbunătățirii eficienței energetice și promovării utilizării energiei din surse regenerabile în clădirile din sectorul public.

Apoi, în Ungaria este vorba despre modernizarea și dezvoltarea sistemelor de termoficare centralizate bazate pe energie din surse regenerabile, în Letonia vizează utilizarea surselor regenerabile de energie în clădirile cu mai multe apartamente, în clădirile publice și în comunitățile energetice, iar în Lituania dezvoltarea capacităților de stocare pentru echilibrarea sistemelor energetice.

În ceea ce privește proiectele din ultimele două țări, Polonia și Slovacia, este vorba de modernizarea infrastructurii de încărcare a transportului cu vehicule grele, respectiv de producția de hidrogen din surse regenerabile și cogenerarea de înaltă eficiență.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Tim McPhie (captură video site European Commission).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut