Alo, Bruxelles – Uniunea Europeană consolidează relațiile bilaterale cu Noua Zeelandă

Daniel Onea, 24.07.2023

Uniunea Europeană consolidează relațiile bilaterale cu Noua Zeelandă, prin colaborarea în programul de cercetare științifică Orizont Europa.

Astfel, Comisia Europeană și Noua Zeelandă au semnat acordul de asociere privind participarea Noii Zeelande la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare. Asocierea la acesta înseamnă că cercetătorii și organizațiile din Noua Zeelandă vor putea participa la pilonul II al Orizont, cea mai relevantă și cu cea mai intensă colaborare, care se concentrează în principal la provocările globale comune. Printre acestea se numără clima, energia, mobilitatea, sectorul digital, industria și spațiul sau sănătatea. Noua Zeelandă va colabora în cadrul programului în condiții de egalitate cu entități din statele membre ale Uniunii Europene și va avea acces la finanțarea Orizont Europa și la rețelele de cercetători din Europa și din afara acesteia, menite să abordeze provocările globale.

O colaborare mai strânsă cu Noua Zeelandă contribuie la abordarea globală a Europei în ceea ce privește cooperarea în domeniul cercetării și inovării într-o lume din ce în ce mai schimbătoare și mai volatilă. Aceasta reconfirmă angajamentul Uniunii Europene de a stimula excelența, de a pune în comun resursele pentru un progres științific mai rapid, de a dezvolta ecosisteme dinamice de inovare și de a promova o deschidere globală care să fie, de asemenea, strategică și reciprocă.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat cu această ocazie: „Semnăm acordul care permite Noii Zeelande să participe la programul nostru emblematic de inovare, Orizont Europa. Astfel, marcăm o premieră. Este primul acord de asociere cu o țară care nu este aproape geografic de Europa, nu e în vecinătatea noastră, dar, bineînțeles, care este foarte aproape de noi în multe alte moduri. Prin programul Orizont Europa se investesc 100 de miliarde de euro, pe parcursul a șapte ani, în cercetare de ultimă oră. Este o oportunitate fantastică pentru cercetătorii dumneavoastră, cercetătorii noștri, iar participarea lor va îmbogăți și mai mult acest program.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi prim-ministrul Noii Zeeilande, Chris Hipkins (foto: Copyright European Union, 2023 Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Dati Bendo)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut