Alo, Bruxelles – Un sistem de calcul pentru emisii

Robina Cornaciu, 16.04.2024

La solicitarea Comisiei Europene, în cadrul Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI) se lucrează intens la o propunere pentru un sistem de calcul pentru emisii pentru toate țările membre UE.

Acest regulament este propus pentru a calcula emisiile de către companiile obligate să o facă prin regulament sau cele care vor să o facă benevol.

Ce presupune acest lucru? Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat, în acest sens că „lucrăm în această perioadă în Parlamentul European la un dosar care se numește Count Emissions EU, adică un sistem de calcul pentru emisii. (…)

În Parlament, în acest moment, există companii care calculează emisiile, în special pe cele de dioxid de carbon, pentru a îndeplini cerințele unor regulamente, așa cum este schema de certificate pentru emisii de CO2 – ETS. Pentru că știți că sunt societăți, în special cele producătoare de energie electrică, care trebuie să cumpere certificate echivalente cu cantitatea de emisiile de CO2 pe care le produc.

Acum există această propunere de regulament de la Comisie pentru a se calcula emisiile de către companiile obligate de regulament sau cele care vor să facă acest lucru benevol. (…)

Deci toate companiile care efectuează servicii de transport pe mare, pe uscat, pe cale ferată, pe drum, aerian trebuie să facă acest calcul în conformitate cu un standard internațional. (…) Acesta este bazat pe regula well-to-whell, adică „de la puț la roată”, nu pe întregul ciclu de viață al vehiculului. Însă rezultatele vor fi foarte contradictorii, pentru că trebuie să existe o bază de date sau mai multe baze de date referitoare la intensitate a emisiilor, la factori. Un regulament extrem de complicat.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Marian Jean Marinescu, europarlamentar (Photographer: Fred MARVAUX Copyright: European Union 2022 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut