Florin Orban, 30.09.2024
Uniunea Europeană va avea în premieră, un comisar pentru apărare. Noul portofoliu al Apărării și Spațiului i-a fost încredințat lituanianului Andrius Kubilius.
În comunitatea europeană, ideea unui sistem de apărare colectivă nu este nouă. A existat însă, întotdeauna, problema posibilei suprapuneri între o eventuală politică de apărare coordonată de Uniunea Europeană și activitatea NATO. Odată cu războiul de la granițele estice ale Uniunii, care durează deja de mai bine de doi ani, Bruxelles-ul și statele membre se îndreaptă din ce în ce mai mult către soluții concrete de apărare comună.
Unul din pașii cei mai importanți făcuți recent este crearea unui portofoliu pentru apărare în cadrul noii Comisii Europene. Pentru postul de comisar, președinta Comisiei Ursula von der Leyen l-a desemnat pe lituanianul Andrius Kubilius. Acesta a explicat colegilor de la Žinių Radijas, partenerul lituanian din rețeaua europeană de radio Euranet Plus, motivele care au stat la baza deciziilor șefei Executivului european.
„Este clar că Ursula von der Leyen își dorește un anumit tip de conducere în domenii legate de securitate, apărare și politică externă, iar această conducere vine în mod firesc din Europa Centrală, din Statele Baltice. Pentru că, în primul rând, avem cea mai mare experiență aici – pentru că suntem chiar lângă sursele de amenințare. Suntem lângă Rusia, cunoaștem Ucraina, suntem aproape de zona de război. Și, în același timp, este destul de clar, așa cum a spus însăși Ursula von der Leyen, că aici avem cel mai mare interes pentru dezvoltarea eficientă a UE. Prin urmare, acești factori combinatori sunt cei care conferă Europei Centrale aceste responsabilități. Și acesta este un lucru bun.”
Andrius Kubilius este membru al Parlamentului European din 2019 și face parte din grupul Partidului Popular European. A fost în două rânduri prim ministru al Lituaniei.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Andrius Kubilius (Photographer: Alain ROLLAND, Copyright: © European Union 2024 – EP).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.