Alo, Bruxelles? – UE sprijină Ucraina la început de an şcolar

Ana-Maria Cononovici, 14.09.2022

Aflat în Ucraina,  la Kiev, cu ocazia deschiderii noului an şcolar, vice-preşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a reiterat sprijinul UE pentru cultură, eucaţie şi oameni, în acest context asta însemnând acordarea de facilităţi pentru învăţare celor jumătate de milion de studenţi şi elevi ucraineni aflaţi în state membre UE, precum şi celor un milion de studenţi şi elevi rămaşi în Ucraina: Responsabilitatea mea, la Bruxelles, este legată de oameni, educaţie, cultură, sănătate, sport. Şi am dorit ca în această zi emblematică, 1 septembrie, care este ziua începerii anului şcolar, dar şi a celui de-al Doilea Război Mondial, să mă aflu aici, la Kiev, pentru că nu există simbol mai bun pentru dimensiunea europeană a acestor politici decât să văd ceea ce se petrece la Kiev. Din păcate şcolile, spitalele şi siturile culturale şi de patrimoniu sunt victimele colaterale majore ale războiului. Şi războiul nu este purtat numai pe front, agresorul vrea ca acest război să fie resimţit de sistemul de educaţie, de spitale, de obiectivele culturale. Şi tocmai de aceea este important ca UE să arate luptătorilor Ucrainei că le suntem alături nu numai prin intenţii, ci şi prin susţinere semnificativă, cu resurse, cu instrumente. Îi vom ajuta pe toţi studenţii şi pe cei din ţările UE şi pe cei rămaşi acasă, cu mijloace specifice. De astăzi vor fi acordate 10 milioane de euro să ajustăm sistemul şcolar din Ucraina. Şi în sistemul de sănătate, ne vom asigura că toate cazurile ce necesită tratament în străinătate, vor fi preluate pe costul UE. Cât despre cultură, agresorul ţinteşte situri culturale ale naţiunii ucrainene, într-o încercare deliberată de a da acestui război şi o dimensiune culturală. Este un act deliberat, menit să destabilizeze şi să demobilizeze poporul ucrainean. Aşa că ceea ce facem este să păstrăm memoria vie, memoria rădăcinilor istorice ale acestei naţiuni şi siturile vii. Am contribuit deja cu 11 milioane de euro la mutarea pieselor muzeale în alte locaţii, şi vom cheltui încă 5,5 milioane pentru securizarea siturilor culturale din Ucraina.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas(Photographer: Lukasz Kobus: ©European Union, 2021 Source: EC – Audiovisual Service)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut