Alo, Bruxelles -UE a deschis oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Corina Cristea, 01.07.2024

Ucraina și Republica Moldova au început oficial procesul de aderare la UE, prin organizarea primelor conferințe interguvernamentale.

Prima conferință interguvernamentală cu o țară candidată la UE marchează începutul oficial al discuțiilor de aderare, un proces care durează, de obicei, ani de zile. Pentru Ucraina și Republica Moldova acest moment s-a concretizat pe 25 iunie, la câteva zile după ce, la capătul a săptămâni de dezbateri, statele membre ale Uniunii și-au dat acordul de principiu asupra cadrelor de negociere pentru aderare.

Reuniți la Luxemburg, oficialii instituțiilor europene au discutat cu reprezentanții celor două guverne structura și calendarul viitoarelor negocieri și au stabilit primele capitole la care cele două state trebuie să facă ajustările legislative pentru a corespunde dreptului comunitar. Este vorba de capitolele fundamentale, care pregătesc legislația aferentă statului de drept, funcționarea democrației, a libertăților fundamentale, precum și controlul financiar.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, într-un mesaj video, deschiderea negocierilor:

„Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea noastră și, astfel, celebrăm valorile și principiile care ne unesc. UE a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică. Ea este o mărturie a aspirației noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate.” Mai departe, Președinta Comisiei a subliniat că „popoarele din Ucraina și Republica Moldova și-au demonstrat angajamentul și hotărârea de neclintit de a face parte din acest proiect. Chiar și pe timp de război și tulburări, ei au început reforme ample”, a arătat șefa executivului comunitar. Însă, va fi un proces „riguros și solicitant”, a avertizat, în același timp, Ursula von der Leyen:

„Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile de membru. Acesta este motivul pentru care nu există scurtături. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere, implicare și angajament. Calea care ne așteaptă va fi plină de provocări. Dar este, de asemenea, plină de oportunități imense pentru Moldova și Ucraina – precum și pentru întreaga noastră Uniune. Împreună, putem făuri o Europă mai mare, mai dinamică și mai orientată spre viitor.“

UE a decis deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări în decembrie anul trecut. Deși ambele state au fost invitate simultan pentru a adera la Uniune, traseul lor se desparte aici şi pot adera în momente diferite, în funcție de progresele făcute. Următoarele conferințe interguvernamentale ar putea avea loc în decembrie, în cazul unui acord sub președinția ungară a Consiliului, sau la începutul anului viitor. Ucraina şi Republica Moldova îşi propun să mențină pasul accelerat al reformelor, astfel încât să poată adera până în 2030.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: © European Union – Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut