Alo, Bruxelles – Summitul UE – Consiliul Europei

Steliu Lambru, 29.05.2023

 

Blocul european și Consiliul Europei au discutat în detaliu la ultimul summit despre agresiunea Rusiei în Ucraina și despre schimbările climatice.

La ultimul summit comun Uniunea Europeană – Consiliul Europei de la Reykjavik din Islanda s-au abordat două mari probleme care au ocupat agenda: actuala stare de război din Ucraina provocată de invadarea Rusiei și provocarea valorilor europene și problemele presante cum ar fi schimbările climatice și lupta împotriva emisiilor de carbon. Din punctul de vedere al luptei împotriva emisiilor de carbon, Islanda este un exemplu de urmat prin faptul că aproape 100% din energie provine din resurse regenerabile.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prezentă la summit, a anunțat că blocul european intenționează ca până în 2030, mai mult de 42% din energia produsă în Uniune să provină din resurse regenerabile, iar până în 2050, Uniunea să fie neutră din punctul de vedere al emisiei de carbon.

Subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei nu a putut fi evitat. Șefa executivului de la Bruxelles a mulțumit Islandei pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni și a condamnat atrocitățile comise de Rusia. Ea a reafirmat forța valorilor democratice europene și unitatea continentului împotriva tiraniei și încălcării drepturilor omului.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

 

Foto: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ©European Union, Source EP /Photo: Fred Marvaux.

 

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut