Alo, Bruxelles – Subvenții egale pentru toți fermierii din Uniunea Europeană

Robina Cornaciu, 11.07.2023

Noua politică agricolă comună (PAC) face ca agricultura în UE să fie mai echitabilă, mai ecologică și mai orientată spre rezultate.
Agricultura este un domeniu economic important pentru statele membre, acestea primind fonduri europene prin intermediul Politicii Agricole Comune, resurse care susțin direct agricultorii prin Fondul european de garantare agricolă, dar și zonele rurale. Totodată, acțiunea pentru climă și gestiunea resurselor naturale este administrată prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Performanța PAC depinde de importanța unei producții agricole comune puternice.
În acest context, Europarlamentarul român, Daniel Buda, a declarat, în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, că UE nu ar avea un sector agricol durabil fără un instrument, precum PAC, puternic, dar evident că există un impact diferit în funcție de nivelul subvențiilor care se dau în fiecare țară, pentru că, astăzi, există un nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care fermierii au aceleași costuri de înființare a culturilor, indiferent că discutăm de state precum Franța, Germania, România sau Ungaria, iar prețurile sunt asemănătoare. În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală europarlamentarul Daniel Buda, a precizat că este crucial ca toți fermierii din UE sa aibă parte de același nivel de subvenționare.
„Securitatea alimentară trebuie să fie văzută sub două aspecte, în primul rând cantitativ, dar, pe de altă parte, evident, și din punct de vedere al accesibilității ca preț, pentru că vedem că alimentele sunt din ce în ce mai scumpe, și ele sunt inaccesibile chiar și pentru consumatorii din Uniunea Europeană. În mod paradoxal, vreau să vă spun că subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea războiului cu Ucraina, ceea ce creează dificultăți și mai mari și de aceea cred că ar fi o chestiune de politică să asigurăm același nivel de subvenționare până în 2027.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Daniel Buda (Copyright: © European Union 2022 – Source : EP / Fred MARVAUX)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut