Alo, Bruxelles? – SUA și Uniunea Europeană la un nou început

Steliu Lambru, 17.06.2021

La prima sa vizită în Europa, președintele american Joe Biden a spus în primul discurs ținut în Marea Britanie: SUA au revenit iar alianța transatlantică va rămâne o sursă vitală de putere pentru Regatul Unit, Europa și Statele Unite. Programul foarte încărcat al președintelui american înseamnă întâlniri la cel mai înalt nivel și participarea la cele mai impotante întruniri: summitul G7, summitul NATO, summitul Uniunii Europene și întâlnirea cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

Analiștii au pus accentul mai ales pe încărcătura simbolică a vizitei, așa cum a făcut-o și expertul Mihai Sebe. Însă Sebe a arătat că din punctul de vedere al relațiilor dintre SUA și Uniunea Europeană există o serie de aspecte în care cele două au intrat în coliziune în ultimii ani și care trebuie clarificate.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Mihai Sebe (Foto: Facebook / Mihai Sebe)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus

Sari la conținut