Alo, Bruxelles – Strategia UE pentru textile

Ștefan Baciu, 17.05.2023

Conform statisticilor, în Uniunea Europeană prețurile la îmbrăcăminte au scăzut cu peste 30% între anii 1996 și 2018.

Chiar dacă nu știm sau nu conștientizăm, de ceva timp avem de a face şi cu fenomenul „fast fashion”, adică o modă care se schimbă des și care ne provoacă să cumpărăm multe obiecte de îmbrăcăminte, multe la prețuri mici sau, dacă doriți, promoționale. Producerea tuturor acestora necesită energie și materii prime, la care se adaugă alte cheltuieli și consum de energie pentru depozitare și transport.

Comisia de Mediu a Parlamentului European a adoptat recent un raport care cuprinde recomandări pentru reglementarea acestui sector, astfel încât acesta să fie mai prietenos cu mediul. Eurodeputaţii consideră că produsele textile vândute în Uniunea Europeană ar trebui să fie mai durabile, mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat, făcute în mare măsură din fibre reciclate și fără substanțe periculoase. Aceștia subliniază că textilele ar trebui să fie produse într-un mod care să respecte drepturile omului, drepturile sociale și de muncă, mediul și bunăstarea animalelor de-a lungul lanțului lor de aprovizionare.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: pixabay.com

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut