Ana-Maria Cononovici, 18.10.2024
Progresul comun al regiunilor UE pune bazele societății europene, a afirmat Elisa Ferreira, comisar european pe probleme de Coeziune si Reforme, menționând parte dintre instrumente specifice create pentru provocări specifice ale zilelor noastre.
Un eveniment anual, care setează Calendarul European, s-a desfășurat de curând la Bruxelles. Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor, ajunsă la a 22-a ediție, este cel mai mare eveniment dedicat politicii de coeziune. Sub motto-ul „Empowering Communities”, (în traducere: Să dăm forță comunităților), ediția din acest an a avut aproximativ 5.000 de participanți în aproape 200 de sesiuni, pentru a discuta despre provocările comune pentru regiunile și orașele Europei.
Și cum alegerile europarlamentare s-au desfășurat cu numai câteva luni în urmă şi membrii nou aleși își propun să intre în ritm, a 22-a Săptămână a regiunilor şi orașelor Europene s-a deschis cu o serie de conștientizări: trebuie să colaborăm la nivelul întregii UE și dincolo de granițele actuale ale Uniunii pentru a avea comunități tot mai puternice, pentru că regiunile pot fi inițiatoare ale schimbărilor și ale prosperității.
Regiunile europene trebuie privite drept Hub-uri ale dezvoltării democrației, sunt locul unde comunitățile pun bazele societății europene, sunt locul unde viaţa europeană începe și unde au impact politicile UE, au spus participanţii la nivel înalt.
Politicile de coeziune nu sunt importante doar pentru solidaritatea europeană, ci şi pentru progresul comun, a afirmat Elisa Ferreira, comisar european pe probleme de Coeziune si Reforme, completând:
„Instrumente specifice au fost create pentru provocări specifice. Vă amintiți că v-am împărtășit un raport despre ceea ce numim de obicei exodul creierelor, care este o problemă. Așa că încercăm să o rezolvăm și am înființat ceea ce numim mecanismul de stimulare a talentelor, de fapt, valorificând talentul a 82 de regiuni din Europa care își pierd energia, oamenii cei mai calificați, tinerii lor, încercând de fapt să implementeze ceea ce raportul numea dreptul de a rămâne, nu doar dreptul de a se muta. Ne-am angajat, de asemenea, și acesta este un al doilea element, într-un parteneriat reînnoit cu regiunile noastre ultra periferice și, desigur, știți că am alocat sume specifice și am ajustat reglementările pentru a ajuta dezvoltarea în acele regiuni. Au fost 16 miliarde de euro investiți în perioada 2021-2027. De asemenea, am abordat aspecte foarte interesante precum încercarea de a introduce calitatea în investițiile susținute de politica de coeziune.”
În 2025 va fi prezentată propunerea pentru bugetul multianual al Comisiei Europene, urmată de un plan de reformare a Politicii de Coeziune, astfel încât regiunile şi orașele să gestioneze 50% din investițiile publice, şi să răspundă pentru 30% din cheltuielile publice. Astfel, amplificarea coeziunii economice şi teritoriale este crucială în acest moment.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Elisa Ferreira (Photographer: Fred MARVAUX Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.