Alo, Bruxelles – Spațiul european al datelor privind sănătatea

Corina Sabău, 22.01.2024

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra mandatului Consiliului pentru un nou act legislativ care va facilita schimbul de date privind sănătatea și accesul la acestea, la nivelul UE.

Propunerea de regulament referitoare la un spațiu european al datelor privind sănătatea (EHDS) urmărește să îmbunătățească accesul și controlul persoanelor fizice asupra datelor lor electronice cu caracter personal privind sănătatea, permițând în același timp și reutilizarea anumitor date în scopuri de cercetare și inovare.

În prezent, accesul transfrontalier la datele privind sănătatea variază de la un stat membru la altul. Noile norme urmăresc să permită unui turist spaniol să cumpere medicamente în baza unei rețete într-o farmacie germană sau medicilor să aibă acces la informațiile medicale ale unui pacient belgian care urmează, spre exemplu, un tratament în Italia.

Europarlamentarul Tomislav Sokol a subliniat importanța acestui regulament:

„Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța datelor de sănătate actualizate pentru luarea deciziilor-cheie în domeniul sănătății publice și pentru a răspunde la situații de criză în timp util, dar și pentru tratament, cercetare și inovare. (…) Cele mai mari probleme provin din absența standardelor obligatorii la nivelul Uniunii, ceea ce determină o funcționare limitată și incapacitatea de a face schimb de date, nu numai între spitale și clinici din diferite țări, ci adesea în cadrul aceluiași stat membru.

Prin stabilirea unui Spațiu european de date privind sănătatea, încercăm să înlăturăm aceste bariere și probleme. Scopul prezentului regulament este de a înființa un spațiu european de date pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la datele lor personale de sănătate. (…)”

În temeiul noilor norme, persoanele vor avea un acces mai rapid și mai ușor la datele electronice privind sănătatea, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în alt stat membru. Acest lucru va aduce beneficii cetățenilor UE, facilitând luarea unor decizii în cunoștință de cauză și furnizarea transfrontalieră de asistență medicală mai sigură.

 

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

 

Foto: Tomislav Sokol, Photographer Denis LOMME, Copyright © European Union 2023 – Source : EP.

 

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut