Alo, Bruxelles – Societatea civilă europeană post alegerile europarlamentare

Ana-Maria Cononovici, 03.07.2024

La doar câteva zile după alegerile europene de anul acesta, reprezentanții societății civile europene s-au reunit pentru a discuta despre rolul lor în implementarea mai eficientă a politicilor Uniunii Europene.

La doar câteva zile după alegerile europene de anul acesta, Comitetul Economic și Social European (CESE) și consiliile economice și sociale naționale ale UE s-au întâlnit pentru a discuta despre modul în care societatea civilă organizată contribuie în mod clar la remedierea deficiențelor.

Astfel, una dintre temele fundamentale a discuțiilor a fost analizarea obstacolelor în calea unei economii competitive, juste și cu emisii scăzute de carbon în Uniunea Europeană. Evenimentul, intitulat „Tranziții către o Europă digitală, verde, justă și competitivă: rolul dialogului social și civil”, a fost organizat de CESE în cooperare cu Consiliul Central al Economiei (CCE) și Consiliul Național al Muncii (CNT) din Belgia, ca parte a Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Participanții au remarcat faptul că UE s-a angajat într-o nouă strategie de creștere durabilă, dar se confruntă cu o serie de provocări externe și interne critice. Probleme acute, cum ar fi tensiunile geopolitice, concurența economică în creștere, fragmentarea și polarizarea societăților sunt numai câteva exemple de provocări care împiedică desfășurarea eficientă a dublei tranziții digitale și ecologice. Societatea civilă organizată poate și trebuie să facă o diferență, prin stabilirea unui veritabil dialog social și civil, poate juca un rol în proiectarea, implementarea și evaluarea politicilor publice și poate face ca acestea să fie înțelese și acceptate de către societățile noastre.

Colin Scicluna, Șef de Cabinet în cadrul Comisiei Europene, a subliniat că „societatea noastră și configurația noastră economică vor trebui revizuite într-un fel. Cele 6 milioane de locuri de muncă vacante pe care le avem în Europa arată că, din nou, ocuparea forței de muncă este la un nivel sub necesarul pieței. Configurația populației noastre, componența populației noastre este diferită decât înainte. Acest lucru are multe efecte și, așa cum s-a menționat, știm de ele și urmărim aceste schimbări, precum și impactul lor. Și sunt schimbări în fiecare stat, iar apoi acele schimbări devin schimbări zonale, așa că, foarte des, sunt regiuni care suferă din pricina depopulării, în special acolo unde există o proporție mai mare de oameni în vârstă.”

Concluziile reuniunii subliniază că toate provocările ascund oportunități, iar transmiterea mai eficientă a acestui mesaj va ajuta la obținerea sprijinului public pentru tranzițiile în curs.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Sursa / www.pixabay.com.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut