Corina Sabău, 04.12.2024
La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP29), UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel. În discursul său, președintele Charles Michel a solicitat un nou obiectiv colectiv cuantificat și ambițios.
În ceea ce privește concluziile referitoare la Conferința ONU asupra schimbărilor climatice, Consiliul a solicitat un acord privind un nou obiectiv colectiv cuantificat eficace, realizabil și ambițios. Acesta ar trebui să fie conceput pe baza unei abordări ample, dar și pe mai multe niveluri, care să includă diferite fluxuri de finanțare și un grup mai larg de contribuitori. În plus, acordul ar trebui să reflecte, pentru fiecare țară, evoluțiile în materie de capacități economice și ponderile emisiilor de gaze cu efect de seră globale față de începutul anilor ’90.
Președintele Charles Michel a subliniat responsabilitatea comună pentru criza climatică și a insistat asupra necesității de a extinde baza de donatori care vor contribui la atingerea obiectivului colectiv:
„Această amenințare climatică este deosebit de gravă și noi, specia umană, suntem responsabili pentru acest război împotriva naturii. Și este adevărat că unii dintre noi, vorbesc de așa-zisele țări dezvoltate, cu mai multe resurse, au o responsabilitate mai mare decât ceilalți.
Trebuie să ne ghidăm în continuare după Acordul de la Paris, tratatul internațional pe care ni l-am asumat pentru a gestiona aceste schimbări climatice și principiul cooperării, prevăzut în acest Acord, este esențial pentru felul în care îl implementăm. În acest sens, vă puteți baza pe Uniunea Europeană. Deja Uniunea a alocat 31 de miliarde de dolari din cei 100 prevăzuți până în 2025 pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice și încurajăm toate statele să ne urmeze exemplul, mai ales grupul G7 și economiile emergente.
Considerăm că mobilizarea unui număr mai mare de state care să fie alături de noi în lupta pe care am declanșat-o împotriva combaterii schimbărilor climatice reprezintă pentru noi atingerea unui nou obiectiv ambițios. Susținem o abordare pe mai multe niveluri. Considerăm că tarifarea carbonului este o pârghie puternică și considerăm că în ceea ce privește comerțul internațional și băncile de dezvoltare, acestea trebuie mobilizate pentru a respecta acest acord.”
În fiecare an, Conferința Organizației Națiunilor Unite este organizată în scopul de a stabili responsabilități în materie de acțiuni climatice, dar și pentru a identifica și evalua măsurile climatice. Anul acesta, liderii mondiali s-au reunit la Baku, în Azerbaidjan, unde a avut loc summitul liderilor mondiali pentru acțiuni climatice, care a marcat lansarea COP29.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Charles Michel, fostul președinte al Consiliului European (Photographer: Philippe BUISSIN Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.