Alo, Bruxelles – Rezoluție în favoarea Republicii Moldova, votată în Parlamentul European

Corina Sabău, 06.11.2023

Parlamentul European a votat, cu o largă majoritate, o rezoluție care recomandă începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului 2023. Astfel, PE își reafirmă angajamentul față de intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, sunt de părere eurodeputații.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, după începerea conflictului din Ucraina, fiindu-i acordat statutul de țară candidată la UE în iunie același an. PE apreciază că guvernul moldovean și-a demonstrat hotărârea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare. UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să consolideze asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, cu scopul de a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia.

Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană. PE solicită politicienilor moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante şi urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele europene. Înainte de votarea rezoluției, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere privind situația Republicii Moldova, în cadrul căreia eurodeputații și-au arătat susținerea față de aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

Dragoș Tudorache, reprezentant al Grupului Renew Europe a declarat că „Republica Moldova trebuie să primească undă verde pentru demararea discuțiilor de aderare la UE. Acesta este mesajul pe care Parlamentul European l-a transmis în mod constant în ultimul an – și este mesajul pe care îl vom transmite, din nou, în această rezoluție. De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din toate grupurile politice pentru că au rămas consecvenți și pe deplin aliniați la acest obiectiv comun. Există, desigur, multe reforme pe care Republica Moldova trebuie să le parcurgă în continuare, cu privire la economie, justiție și toate ramurile administrației sale, dar autoritățile acestei țări au demonstrat, atunci când toate aspectele erau împotriva lor, și sub o presiune continuă imensă cauzată de războiul hibrid din partea Rusiei lui Putin, că au voința politică și rezistența executivă necesară pentru a duce la bun sfârșit reformele asumate.” Totodată, eurodeputatul a arătat că guvernul de la Chișinău a impus „măsuri concrete pentru doborârea oligarhilor și a imperiilor lor, au început să-și curețe justiția de corupție și incompetență. (…) Nu în ultimul rând, toate instituțiile UE trebuie să se angajeze să-i susțină pe cetățenii Republicii Moldova în reformele lor, prin angajamentele politice, cu expertiză tehnică și know-how, dar și cu asistență financiară pe măsură. Asta înseamnă să fim și să jucăm geopolitic. Așa îi transmitem cel mai bine lui Putin că viziunea lui tulburată despre imperialism nu va câștiga în Europa.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Dragoș Tudorache, eurodeputat Renew Europe (Copyright: © European Union 2023 – Source : EP / Photographer: Alexis HAULOT)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut