Alo, Bruxelles – Republica Moldova este mai aproape de piața unică europeană

Steliu Lambru, 02.10.2023

Uniunea Europeană și Republica Moldova s-au apropiat și mai mult după ce Chișinăul a semnat Acordul de participare a Republicii Moldova la Programul UE privind Piața Unică.

La finele primei săptămâni din luna septembrie, la Bruxelles, Republica Moldova a venit mai aproape de comunitatea europeană. Acest fapt a fost posibil prin semnarea de către statul moldovean și Uniunea Europeană a Acordului de asociere pentru participarea la Programul Uniunii Europene privind Piața Unică.

„O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a declarat Președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Mihai Sebe, analist și expert în afaceri europene, explică semnificația acestui act istoric:

„Faptul că Republica Moldova a semnat acordul de asociere pentru participarea la programul Uniunii Europene privind piața unică arată că Moldova este cu încă un pas înainte pe calea integrării europene. Acest program va spori accesul Republicii Moldova la piețele europene și va facilita participarea producătorilor din Republica Moldova la piața unică europeană.

De asemenea, reprezintă un angajament pentru modernizarea și alinierea Republicii Moldova la normele europene. (…) Un avantaj important al aderării la acest program este faptul că oferă accesul la expertize, experiențe și bune practici ale altor state beneficiare ale programului. Acest acces la expertiză va facilita o tranziție mai lentă a economiei Republicii Moldova la provocările pieței unice europene. (…) România joacă un rol-cheie în acest proces pentru că putem transfera Republicii Moldova bunele practici învățate în procesul de aderare al României. În ultimii doi ani asistăm la o serie întreagă de programe de formare, inițiată de Ministerul Afacerilor Externe, prin care sunt pregătiți funcționari din Republica Moldova pentru procesul de aderare. Mai nou, există un transfer consistent de expertiză și de bune practici din România către Republica Moldova pe tema integrării europene.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Republica Moldova, mai aproape de comunitatea europeană (© European Union)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut