Alo, Bruxelles – Regulamentul Uniunii Europene privind proiectarea ecologică

Clara Iancu, 21.09.2023

Pentru a garanta funcționarea pieței interne, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a mediului, este necesar un cadru de reglementare ambițios pentru a introduce treptat cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produse.

Planul Uniunii Europene privind economia circulară subliniază că prin aceasta se vor furniza produse de înaltă calitate, funcționale și sigure, eficiente, dar și cu prețuri accesibile, cu o durată de viață mai îndelungată și concepute pentru a fi reutilizate, reparate și reciclate. Din păcate, însă, proiectarea produselor în Uniunea Europeană nu promovează suficient sustenabilitatea pe parcursul întregului ciclu de viață. Prin urmare, produsele sunt înlocuite frecvent. De asemenea, este în continuare dificil pentru cetățeni să facă alegeri sustenabile în ceea ce privește produsele, având în vedere că lipsesc informațiile relevante și opțiunile accesibile în acest sens. Pentru a elimina aceste neajunsuri, Parlamentul European a adoptat regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile.

David Cormand, eurodeputat, menționează că „Regulamentul privind ecoproiectarea produselor își propune să permită să circule pe piața europeană doar produse durabile.  (…) În primul rând, interzicerea explicită a practicilor de uzură morală prematură. Aceasta este o luptă veche și în acest mandat am reușit să o câștigăm. Pentru prima dată, recunoaștem existența acestor practici și împuternicim Comisia să le identifice și să le excludă pentru fiecare categorie de produse în parte. În al doilea rând, introducerea sistemului de notare a indicelor de reparare. În sfârșit, cerem stabilirea la nivel european a unui sistem de etichetare care să permită consumatorilor să compare gradul de reparabilitate al produselor pe care ei le achiziționează. Astfel, recompensăm producătorii care concep produse durabile. În cele din urmă, se va interzice distrugerea produselor textile și electronice nevândute. Mulțumim Comisiei pentru mediu că a susținut acest demers. În acest context, solicităm cu fermitate reglementarea rapidă a sectoarelor care practică risipa în masă.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: David Cormand (Copyright: European Union 2022 – Source : EP/Photographer: Christian CREUTZ)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut