Alo, Bruxelles – Reformarea Uniunii Vamale

Corina Cristea, 09.06.2023

Comisia Europeană a înaintat propuneri pentru cea mai ambițioasă și cuprinzătoare reformă a Uniunii Vamale a UE de la înființarea acesteia în 1968.

Reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declarațiile tradiționale cu o abordare inteligentă, fundamentată pe date, a supravegherii importurilor. În același timp, autoritățile vamale vor avea instrumentele și resursele necesare pentru a evalua și a stopa în mod corespunzător importurile cu riscuri reale pentru UE, cetățenii săi și pentru economia acesteia. Propunerile legislative vin cu o nouă viziune legată de date pentru Uniunea Vamală a Uniunii, a explicat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni:

„Introduc un cadru actualizat, modernizat, susținut de trei domenii de acțiune care sunt legate între ele. Primul domeniu – procedurile de import la vamă pot reprezenta unul dintre principalele obstacole administrative pentru comercianți. Folosind tehnologie de ultimă generație, reforma de astăzi va veni cu simplificări foarte importante pentru întreprinderi, mai ales pentru importatorii din UE. Conform noului regim, importatorii vor putea să înregistreze toate informațiile legate de produsele și lanțurile de aprovizionare pe un singur portal online, Platforma cu date vamale din UE. Acest hub, această platformă va da autorităților o imagine de ansamblu a lanțurilor de aprovizionare – originea, proveniența bunurilor și circulația lor.

 

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Paolo Gentiloni, European Union, 2022, Source EC: Audiovisual Service – Photographer Bogdan Hoyaux.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus

Sari la conținut