Alo, Bruxelles? – Reformarea cadrului de gestionare a crizelor bancare şi de asigurare a depozitelor

Mihai Pelin

Comisia Europeană a adoptat o propunere menită să ajusteze și să consolideze în continuare cadrul existent al UE de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor. Sectorul bancar, care beneficiază de un cadru solid, a devenit mult mai rezilient în ultimii ani. Instituțiile financiare sunt bine capitalizate, cu un grad ridicat de lichiditate și supravegheate îndeaproape. Experiența a demonstrat, totuși, că multe bănci mijlocii și mai mici în curs de a intra în dificultate au fost gestionate cu ajutorul unor soluții din afara cadrului de rezoluție. Soluțiile au implicat uneori utilizarea banilor contribuabililor în locul resurselor interne necesare ale băncii sau a unor plase de siguranță private finanțate de sectorul bancar (scheme de garantare a depozitelor și fonduri de rezoluție).

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Valdis Dombrovskis (foto: Copyright European Union, 2023, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut