Alo, Bruxelles – Recomandările Comisiei Europene pentru tehnologiile avansate, esențiale securității UE

Daniel Onea, 20.10.2023

Pandemia mondială, războiul ilegal și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, atacurile cibernetice, dar și intensificarea tensiunilor geopolitice la nivel mondial, au scos la iveală riscuri și vulnerabilități ale tehnologiilor avansate pentru economiile și întreprinderile Uniunii Europene.

Astfel, Comisia Europeană a adoptat recent o recomandare privind domeniile tehnologice critice pentru securitatea economică a Uniunii Europene, în vederea unei evaluări suplimentare a riscurilor împreună cu statele membre. Recomandarea se referă la evaluarea riscului tehnologic și a scurgerilor de informații tehnologice sensibile. Evaluarea riscurilor va avea un caracter obiectiv și, în acest stadiu, nu pot fi anticipate nici rezultatele acesteia, nici măsurile de monitorizare.

În recomandare, Comisia prezintă o listă de zece domenii tehnologice critice și identifică patru domenii tehnologice considerate foarte susceptibile să prezinte cele mai sensibile și imediate riscuri legate de securitatea tehnologică, dar și de scurgerile de informații tehnologice. Cele patru domenii cheie includ: tehnologiile bazate pe semiconductori avansați, cele bazate pe inteligența artificială, cele cuantice și biotehnologiile.

Așadar, Comisia Europeană recomandă ca statele membre să efectueze mai întâi evaluări colective ale riscurilor pentru aceste patru domenii până la sfârșitul anului, spune Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. Acesta a adăugat că „ne îndeplinim astăzi angajamentul de a reduce riscurile pentru economia europeană, prin identificarea a zece domenii tehnologice esențiale pentru securitatea noastră economică, în special ca urmare a riscului de fuziune între utilizările civile și cele militare. Acest demers reprezintă un pas important pentru reziliența noastră. (…) Europa se adaptează la noile realități geopolitice, punând capăt erei naivității și acționând ca o adevărată putere geopolitică. Vom efectua evaluări pentru a vedea care sunt riscurile, ce trebuie să facem și cu ce fel de parteneri trebuie să lucrăm. Luăm măsuri pentru a încerca să reducem orice riscuri cu care ne-am putea confrunta. De asemenea, vom avea în vedere stimularea parteneriatelor internaționale și vom încerca să reducem riscul de dependență. Uniunea Europeană va rămâne deschisă pentru afaceri, însă nu va mai fi naivă, ci își va putea proteja interesele de securitate și va fi mai puternică.”

Comisia Europeană se va angaja într-un dialog deschis cu statele membre și va putea prezenta inițiative suplimentare până în primăvara anului 2024, ca urmare a  primelor experiențe dobândite în contextul evaluărilor colective inițiale ale riscurilor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Thiery Breton (Copyright European Union, 2023 Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Lukasz Kobus).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut