Alo, Bruxelles – Protecția drepturilor omului la nivel european

Corina Sabău, 13.05.2024

În urma raportului privind drepturile fundamentale în UE, deputații europeni atrag atenția asupra amenințărilor la adresa principalelor libertăți, ca egalitatea și demnitatea.

Recent, deputații europeni au analizat situația drepturilor fundamentale ale cetățenilor din UE – pentru perioada 2022 – 2023  – și au identificat o serie de preocupări în statele membre. Raportul analizat în Parlamentul European a constatat că există state în care libertăți fundamentale, ca egalitatea în drepturi și demnitatea, sunt amenințate.

Astfel, deputații au adus în discuție faptul că, în continuare, au fost uciși jurnaliști care au luptat pentru adevăr și au salutat noua legislație care va proteja mass-media din Uniune de ingerințele politice sau economice. De asemenea, aceștia și-au reiterat îngrijorarea cu privire la utilizarea programelor-spion, subliniind necesitatea de a reglementa strict industria și invitând țările UE, în special Grecia, Ungaria, Polonia, Spania și Cipru, să urmeze recomandările Parlamentului în acest sens.

Textul raportului reamintește, de asemenea, că violența de gen este foarte răspândită în toate țările Uniunii Europene și condamnă cu fermitate nerespectarea drepturilor femeilor și persoanelor LGBTIQ+ din anumite state, precum și refuzul accesului la avort sigur și legal în Polonia. În acest context, Forumul Drepturilor Fundamentale 2024, organizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA),     s-a concentrat pe amenințările la adresa democrației și spațiului civic, dar și pe schimbările climatice și provocările aduse de progresul tehnologic.

Anul acesta, Forumul Drepturilor Fundamentale a reunit politicieni, apărători ai drepturilor omului, lideri din business, dar și artiști sau alte personalități influente, cu scopul de a promova drepturile omului pentru un viitor mai bun în Europa.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Logo European Union Agency for Fundamental Rights.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut