Alo, Bruxelles – Programul Președinției Ungariei în domeniul agricol

Clara Iancu, 12.09.2024

 

Programul Președinției Ungariei în domeniul agricol se concentrează pe sprijinirea fermierilor și a dezvoltării rurale. Printre prioritățile principale se numără asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea sustenabilității producției agricole și promovarea reînnoirii generaționale în sectorul agricol.

Programul Președinției Ungariei în domeniul agricol a fost prezentat și analizat în cadrul ultimului Consiliu Agricultură și Pescuit, care a avut loc în luna iulie. Prioritățile Președinției Ungariei în acest semestru sunt securitatea alimentară, sustenabilitatea producției agricole și reînnoirea generațiilor în sectorul agricol.

Miniștrii agriculturii și pescuitului din statele membre și-au exprimat punctele de vedere referitoare la aceste aspecte.

Cu această ocazie, Sari Essayah, ministrul agriculturii și silviculturii din Finlanda a salutat poziția Președinției Ungariei în ceea ce privește dezvoltarea rurală și a vorbit despre comerțul cu produse agricole și viabilitatea zonelor rurale, două subiecte importante pentru sectorul agricol al Finlandei.

„Sunt deosebit de încântată că există această abordare orientată către fermieri în politica agricolă comună, iar dezvoltarea rurală este una dintre prioritățile programului prezidențial. De asemenea, se aduc în discuție problemele legate de comerț. Pentru Finlanda, este foarte important să continuăm negocierile comerciale și acordurile, dar și să implementăm acele acorduri pe care le-am încheiat deja la nivel european. În acest context, aș dori, de asemenea, să subliniez importanța sprijinului pentru Ucraina în toate modurile posibile.

Este foarte important să continuăm să căutăm coridoare de solidaritate și diferite mijloace prin care putem ajuta Ucraina să-și exporte cerealele și să-i susținem economia. Se discută, de asemenea, despre viabilitatea zonelor rurale.

În Finlanda, majoritatea teritoriului este format din zone rurale, așa că acest subiect este o prioritate majoră pentru noi. Este important să înțelegem că zonele rurale sunt esențiale pentru toate statele membre. Ele nu sunt doar o sursă de materii prime, ci sunt importante pentru antreprenoriat, pentru o viață de calitate și pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale, asigurându-le accesul la servicii de bază.”

Totodată, Sari Essayah a precizat că viabilitatea zonelor rurale înseamnă viabilitatea întregii Uniuni Europene și că este necesar a se găsi soluții pentru a îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Agricultura (pixabay.com).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut