Ana-Maria Cononovici, 26.01.2024
Ajutorul pentru Ucraina, competitivitatea, IMM-urile și incluziunea socială se află în centrul programului Președinției belgiene, alături de lărgirea Uniunii.
În prima jumătate a acestui an, Belgia deține a treisprezecea președinție a Consiliului Uniunii Europene, ale cărei priorități au făcut deja obiectul mai multor întâlniri între factorii de decizie ai UE, în vederea unei mai eficiente colaborări.
La lansarea președinției belgiene, Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, și-a exprimat încrederea în capacitatea Belgiei de a contribui la stabilitatea UE până la alegerile din iunie, precizând care sunt prioritățile perioadei:
„Dați-mi voie să încep cu cele mai strategice dintre aceste priorități, respectiv susținerea Ucrainei. Cu toții am fost martorii brutalei agresiuni ruse asupra țintelor civile din Ucraina și după decizia istorică de a lansa negocieri extinse de aderare cu Ucraina, trebuie să avansăm înspre stabilizarea ajutorului financiar pe care îl acordăm acestei ţări. Comisia vine la Consiliul Europei cu soluții operaționale care să asigure un cadru asupra căruia putem toţi cădea de acord, în privința ajutorului pe care îl facilităm Ucrainei. Iar Belgia va avea apoi rolul cheie de a trece acordul politic și facilitățile convenite prin Consiliu şi Parlament, în cel mai scurt timp. Facilitățile pentru Ucraina sunt centrul revizuirii bugetului multianual, dar aceasta nu este singura prioritate. Trebuie revizuit bugetul pe timpul președinției belgiene, ceea ce ne va acorda mijloacele implementării multora dintre priorităţile noastre politice, pe care le-am identificat şi asupra cărora acţionăm.
Să luăm ca exemplu migraţia, cu recentul acord avem baza unor politici noi şi eficiente, iar acum este important să ducem aceste proiecte la bun sfârşit. Un alt exemplu este competitivitatea: iar eu abia aştept un acord între Parlament şi Consiliu în ceea ce priveşte propunerea noastră cu privire la Actul net zero al industriei. Şi asta ar face ca industria noastră să aibă un cadru de reglementări îmbunătăţit considerabil spre tranziţia verde şi digitală.”
Competitivitatea, IMM-urile și incluziunea socială se află în centrul programului Președinției belgiene. Dar competitivitatea înseamnă foarte multe lucruri a mai spus Ursula von der Leyen şi a adăugat: „Avem nevoie, de asemenea, de reguli fiscale modernizate, care să stimuleze investiţii sustenabile la nivelul UE. Sunt încrezătoare că preşedinţia belgiană poate conduce către un acord cu Parlamentul până la încheierea mandatului. (…) În al doilea rând, competitivitatea este o modalitate de a asigura prosperitatea tuturor. Aştept cu interes Summitul de la Val Duchesse, pentru a discuta despre viitorul muncii şi susţin obiectivul dumneavoastră de a semna o declaraţie interinstituțională referitoare la o Europă socială, cu focus pe o nouă orientare de implementare a stâlpului european al drepturilor omului.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Ursula Von der Leyen (Copyright: © European Union 2024 – Source : EP / Photographer: Alain ROLLAND).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.