Robina Cornaciu, 25.07.2023
Poluarea atmosferică nu se manifestă la fel peste tot în lume. În atmosferă sunt eliberați diferiți poluanți dintr-o mare varietate de surse.
În Europa, calitatea aerului s-a îmbunătățit în mod considerabil din momentul în care Uniunea Europeană și statele sale membre au introdus politici și măsuri privind calitatea aerului în anii ’70. Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al Agenției Europene de Mediu relevă, însă, faptul că majoritatea oamenilor care trăiesc în orașele europene sunt încă expuși la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de către Organizația Mondială a Sănătății.
Recent, în Comisia pentru transport din cadrul Parlamentului European a fost supusă la vot o opinie în dosarul Calitatea aerului, dosar pentru care comisia principală este comisia de mediu, ENVI.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a declarat, în acest context, că „am votat în comisia pentru transport o opinie din comisia de mediu. Este vorba de calitatea aerului. În momentul în care discuți despre calitatea aerului, mai ales în zonele urbane aglomerate, se discută despre transport. Bineînțeles, pentru că acesta constituie una dintre sursele mari de poluare. Am discutat despre unde trebuie amplasați senzorii, câți sunt necesari, densitatea poluării, ce se întâmplă în cazul în care se mărește nivelul acesteia, ce măsuri vor trebui luate. Bineînțeles, în primul rând s-a discutat despre a micșora transportul cu mașinile aflate în proprietate privată și în același timp orientarea cetățenilor către mașinile electrice. În momentul în care există probleme, trebuie luate măsuri și în ceea ce privește transportul, dar trebuie evitat ca acestea să reducă mobilitatea și posibilitatea de conectare a cetățenilor, pentru că acest fapt este extrem de important. Rezultatul final va fi în comisia pentru mediu.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Marian Jean Marinescu (© European Union 2022 – Source: EP/Fred MARVAUX)
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.