Alo, Bruxelles – Premiul Societății Civile

Ana-Maria Cononovici, 08.04.2024

 

Premiul Comitetului Economic și Social European (CESE) pentru societatea civilă de anul acesta a recompensat inițiativele privind sănătatea mintală.

 

Acesta a fost creat în 2006, pentru a răsplăti și încuraja inițiativele și realizările concrete ale organizațiilor societății civile și/sau ale persoanelor fizice – la toate nivelurile: european, național, regional și local, astfel, contribuind în mod semnificativ la promovarea identității și integrării europene.

Pe 7 martie, la Bruxelles, Comitetul Economic și Social European a recompensat cinci organizații non-profit pentru contribuția lor remarcabilă la combaterea tulburărilor de sănătate mintală. Premiul de 50 000 de euro a fost împărțit între proiectele câștigătoare.

În acest context, Alain Coheur, membru CESE, unul dintre jurații care a analizat proiectele câștigătoare de anul acesta, specialist în probleme de sănătate, a relatat că „a fost o selecție foarte complicată, pentru că am primit peste o sută de candidaturi, așa că a avut loc o preselecție – realizată de experți reuniți pentru a face o primă triere – iar apoi s-a constituit juriul, din care am făcut parte, cu trei reprezentanți ai Comitetului (n.r. Economic și Social European), care s-a bazat pe primele informații și pe lectura proiectelor candidate, din care am reținut, într-un final, cele mai bune șapte candidaturi, iar astăzi îi recompensăm pe cei mai buni dintre cei mai buni.”

Așadar, fundația irlandeză Third Age a câștigat Premiul I, în valoare de 14 000 EUR. Organizația caritabilă irlandeză a câștigat premiul cu rețeaua sa de implicare socială AgeWell, care luptă împotriva fenomenului singurătății la vârsta a treia. Ceilalți patru câștigători au primit fiecare 9 000 EUR și au fost clasați după cum urmează: Locul 2 – Asociația Pro Lapinlahti, din Finlanda, pentru centrul său comunitar Lapinlahden Lähde; Locul 3 – Integra, din Slovacia, pentru initiativa Crazy? Deci ce?; Locul 4 – Fundația Lilinkoti, din Finlanda, pentru jocurile sale The World of Recovery (Lumea vindecării); Locul 5 – Organizația Animenta, din Italia, pentru proiectul său Telling Stories for Good.

Alain Coheur a subliniat faptul că „astăzi este vorba despre Premiul pentru sănătatea mintală. Vom recompensa Asociația Europeană care a găsit modalitatea cea mai originală de abordare a problemelor de sănătate, fie cu referire la populație în general, fie cu referire la populația tânără, pentru că vedem că astăzi sunt mari pericole pentru populația tânără europeană, foarte labilă în fața problemelor de sănătate mintală, în special în urma Covidului. Au fost multe abordări originale care au apărut în diferite țări UE, iar obiectivul este să reunim toate aceste idei și să o găsim pe cea mai bună.

Dificultatea astăzi este că nu există multe zone în care tinerii se pot exprima legat de problema lor. Așa că important este să existe asociații care să se dezvolte și care să răspundă expres acestei necesități a tinerilor, în care să aibă încredere, cu care să existe o relație de proximitate și care să îi ajute, ușor, ușor să își exprime problemele.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Alain Coheur, membru CESE, sursa: ©EU / EESC.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut