Mihai Pelin, 12.02.2024
Comisia Europeană recomandă noi măsuri în ceea ce privește prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare, în cadrul Planului european de combatere a cancerului.
Astfel, Comisia UE a prezentat o Recomandare pentru a sprijini statele membre, în eforturile lor de prevenire a cancerelor prin vaccinare. În special, aceasta se axează pe amplificarea administrării a două vaccinuri esențiale care pot preveni infecțiile virale care pot cauza cancer: împotriva papilomavirusurilor umane (HPV) și împotriva virusului hepatitei B (VHB). De asemenea, se concentrează și pe îmbunătățirea monitorizării ratelor de acoperire vaccinală.
Recomandarea face parte din Planul european de combatere a cancerului, un pilon esențial al Uniunii Europene a Sănătății. Se estimează, așadar, că aproximativ 40% dintre cazurile de cancer din UE pot fi prevenite. Totuși, potrivit unui raport, în 2021, în statele membre ale UE, doar aproximativ 5% din totalul cheltuielilor pentru sănătate au fost dedicate activităților de prevenire. În acest fel, Planul european de combatere a cancerului a stabilit un obiectiv pentru statele membre, acela de a atinge rate de vaccinare împotriva HPV de 90 %, în cazul fetelor, și de a amplifica semnificativ vaccinarea băieților până în anul 2030. Aceste vaccinuri sunt vitale pentru protejarea sănătății publice și pentru sprijinirea unor sisteme de sănătate reziliente.
Printre măsurile pe care statele membre le-ar putea în vederea sporirii administrării acestor vaccinuri importante se numără: vaccinarea gratuită, asigurarea faptului că vaccinarea este ușor accesibilă, integrarea imunizării aferente cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare în planurile naționale de combatere a cancerului. Totodată, Comisia recomandă consolidarea eforturilor de comunicare, în special prin evidențierea beneficiilor vaccinării pentru părinți, tineri și grupuri-țintă, îmbunătățirea monitorizării și raportării cu privire la acoperirea vaccinală, instituirea unor registre electronice de vaccinare robuste și schimbul de cele mai bune practici cu alte state membre pentru a îmbunătăți eforturile naționale.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a vorbit despre importanța combaterii cancerului:
„Chiar astăzi, pentru a elimina pericolul cancerului de col uterin și al altor tipuri de cancer provocate de viruși, am prezentat o nouă recomandare privind vaccinarea preventivă împotriva HPV și împotriva hepatitei B, consolidând astfel procesul de prevenție. După aproape 20 de ani, dispunem de tehnici științifice noi și moderne de depistare a numeroaselor forme de cancer responsabile de apariția a mai mult de jumătate din noile cazuri de cancer diagnosticate anual în UE.”
Comisia Europeană va oferi un model pentru campaniile de comunicare, adaptabile la nevoile naționale și, totodată, ținând seama de specificitățile naționale, pentru a contribui la creșterea sensibilizării cu privire la importanța acestor vaccinări. În plus, Comisia va sprijini îmbunătățirea monitorizării în întreaga UE, în timp ce Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va elabora un nou tablou de bord al ratelor naționale de vaccinare (HPV și HBV) până la sfârșitul anului 2024, pentru a oferi o imagine de ansamblu mai clară asupra situației. În paralel, programul „UE pentru sănătate” continuă să ofere sprijin financiar semnificativ statelor membre în eforturile lor de dezvoltare a vaccinării și de combatere a cancerului.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (Sursa: ©European Union, 2022, EC – Audiovisual Service / Photographer: Claudio Centonze).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.