Alo, Bruxelles – Plantele obținute prin noi tehnici genomice

Clara Iancu, 25.04.2024

Helena Dalli, comisar european pentru egalitate, a prezentat în Parlamentul European punctul de vedere al Comisiei Europene referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind plantele obținute prin noile tehnici genomice. Noile Tehnici Genomice reprezintă un termen dat unei varietăți de tehnici ce modifică materialul genetic al unui organism, fără transfer de material genetic de la alte specii. Aceste tehnici intră în sfera editării materialului genetic, respectiv genomului.

Cele din categoria 1 se vor supune aceluiași regim de reglementare ca și cele obținute prin ameliorare convențională, în timp ce o parte din plantele obținute prin Noile Tehnici Genomice rămân sub jurisdicția Directivei pentru organismele modificate genetic, respectiv plantele obținute prin noile tehnici genomice din categoria 2.

Comisarul european a subliniat că „multe țări din întreaga lume au luat sau iau măsuri pentru a-și actualiza sistemele lor de reglementare pentru a exploata potențialul noilor tehnici genomice. Acestea creează sisteme de reglementare adaptate secolului 21. Uniunea Europeană nu ar trebui să rateze acum oportunitatea de a face același lucru. Totuși, voi sublinia câteva aspecte. În ceea ce privește posibilitatea de a patenta plantele obținute prin noi tehnici genomice, ne-am exprimat deja angajamentul de a efectua o evaluare detaliată și, dacă este necesar, de a acționa. Reiterez acest angajament. Înțeleg preocupările legitime în această zonă. Cu toate acestea, ca întotdeauna, orice modificări substanțiale trebuie să fie evaluate cu atenție și să se bazeze pe dovezi reale.”

Mai departe, Helena Dalli a arătat că este deosebit de important „pentru Comisie, în discuțiile ulterioare, să mențină logica propunerii, așa cum este informată de consensul științific, și anume, că anumite plante obținute prin tehnici genomice sunt la fel de sigure ca plantele convenționale. Acestea ar trebui, în opinia noastră, să fie guvernate de aceleași reguli ca plantele convenționale, inclusiv în ceea ce privește evaluarea riscului, trasabilitatea, etichetarea și sustenabilitatea. Salut progresul realizat până în prezent. Acesta deschide calea pentru munca noastră comună în această zonă. Ca întotdeauna, puteți conta pe sprijinul și angajamentul deplin al Comisiei în negocierile viitoare.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Helena Dalli, comisar european pentru egalitate (Photographer: Kena Betancur, European Union, 2024, Copyright: EC – Audiovisual Service).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

 

Sari la conținut