Alo, Bruxelles? – Parteneriat UE-Niger pentru combaterea migrației ilegale

Steliu Lambru, 24.08.2022

Regiunea africană a Sahelului este cunoscută drept una dintre cele mai aride regiuni din lume. Este un fel de centură în zona tropicală a Africii între Oceanul Atlantic și Marea Roșie, care face tranziția de la deșertul Sahara la savană. Cuprinde opt țări, Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan. Sahelul este una dintre sursele de migrație ilegală către Uniunea Europeană și un focar de instabilitate și violență politică și socială.

Uniunea Europeană încearcă să încheie parteneriate cu țări din Sahel pentru a reduce migrația ilegală care mult prea adesea se soldează cu pierderi de vieți omenești. Dintre țările Sahelului, Nigerul oferă cea mai bună bază de pornire. Are o democrație stabilă și reușește să fie aproape de valorile europene. Acordă o mare importantă educației, mai ales a tinerelor. Iar Comisia Europeană derulează programe în valoare totală de 15 milioane de euro în trei regiuni din Niger pentru a consolida educația femeilor și a tinerilor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Ylva Johansson (sursa foto: © European Union, 2020, Source: EC – Audiovisual Service, Photographer: Vladimir Simicek)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

 

Sari la conținut