Alo, Bruxelles – O nouă abordare asupra sănătății mintale în UE

Steliu Lambru, 14.06.2023

Comisia Europeană a pus la punct o strategie de abordare a sănătății mintale a europenilor. Este vorba despre o strategie comprehensibilă de prevenție, dar și de tratare și reinserție a celor afectați care au nevoie de suport.

În ultimii ani, s-au înmulțit în Uniunea Europeană factorii care pun în pericol sănătatea mintală a cetățenilor blocului comunitar. În acest sens, executivul european a demarat o strategie prin care sănătatea mintală să fie protejată și tratată. Cele trei principii ale strategiei sunt prevenția adecvată și efectivă, accesul la o calitate înaltă a asigurărilor de sănătate și tratament și reintegrarea în societate a celor care au urmat un tratament și s-au vindecat.

Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, s-a referit la cauzele deteriorării sănătății mintale a europenilor din ultimii ani și a caracterizat strategia Comisiei în privința sănătății mintale ca o abordare comprehensivă și antropocentrică.

„Sănătatea mintală este epidemia tăcută a Europei, este o situație care se înrăutățește. Am experimentat mulți factori de stres, nu e nevoie să repet elementele fără precedent care definesc viețile noastre cotidiene din ultimii trei ani: pandemia, războiul din Ucraina, criza energetică, costurile vieții, schimbările radicale de pe piața muncii. Toate acestea sunt exemple de factori de stres care provoacă anxietate, frică, insecuritate și, care, desigur că au impact asupra sănătății mintale. (…) Susținându-i pe cei mai vulnerabili din societatea noastră este ceea ce ne definește pe noi ca europeni.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Margaritis Schinas (foto: ©European Union, 2022 Copyright Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Jennifer Jacquemart).

 

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut