Steliu Lambru, 02.03.2021
Mult-dezbătutul caz al tratamentului de care beneficiază opozantul rus Alexei Navalnâi este cel mai recent episod al disputei în serial dintre Uniunea Europeană și Rusia. Din 2014, de la anexarea Crimeii de către Rusia, act condamnat de comunitatea inernațională, sancțiunile economice au fost metoda de răspuns a blocului european la provocările ruse. Recent, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a recomandat adoptarea de noi sancţiuni împotriva Kremlinului, după eșecul care l-a înregistrat vizita sa la Moscova la începutul lunii februarie. “Sunt foarte îngrijorat de perspectivele alegerilor geostrategice ale autorităților ruse și de implicațiile pe care acțiunile lor le vor avea pentru noi și pentru societatea rusă”, a afirmat Borell.
Declarația șefului diplomației europene a fost urmată de un acord politic la care au ajuns miniștrii de externe ai țărilor membre cu privire la măsurile anunțate. Sancțiunile vor viza mai ales interdicția unor persoane de a intra pe teritoriul european și blocări de conturi bancare. Uniunea Europeană a gândit mai multe categorii de infracțiuni pentru care poate impune sancțiuni: încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice și terorism.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Mihai Sebe (foto: facebook.com/Mihai Sebe)
Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.