Daniel Onea, 05.02.2024
În contextul geopolitic complex actual, deschiderea și cooperarea fără frontiere în sectorul cercetării și inovării pot fi exploatate și transformate în vulnerabilități.
Comisia Europeană a adoptat, astfel, cinci inițiative pentru a consolida securitatea economică a Uniunii Europene, într-o perioadă de tensiuni geopolitice din ce în ce mai mari și de schimbări tehnologice profunde. Așadar, pachetul de măsuri vizează consolidarea securității economice a Uniunii Europene, menținând în același timp deschiderea comerțului, a investițiilor și a cercetării în beneficiul economiei UE, în conformitate cu Strategia europeană pentru securitate economică din iunie 2023.
Propunerile fac parte dintr-o abordare mai amplă a securității economice a Uniunii Europene, bazată pe trei piloni: promovarea competitivității Uniunii, protejarea împotriva riscurilor și crearea de parteneriate cu o gamă cât mai largă de țări, pentru a promova interesele comune în materie de securitate economică.
Există o concurență acerbă la nivel mondial pentru tehnologiile de care avem cea mai mare nevoie, spune Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene. Și, în această competiție, Europa nu poate fi doar locul de joacă al marilor actori.
„Am stabilit o listă de tehnologii pe care le considerăm critice pentru securitatea noastră economică. Lucrăm cu statele membre pentru a face o evaluare colectivă a riscurilor. Sunt patru arii: inteligență artificială, semiconductori avansați, biotehnologie și cuantică. (…) De ceva timp, lucrăm pentru a proteja programul Orizont Europa de riscurile de securitate ale cercetării. În programul de lucru actual, avem un total de 3,5% proiecte cu restricții de eligibilitate. Cooperarea cu entitățile cu sediul în China a fost exclusă din acțiunile de inovare. Și entitățile din Rusia și Belarus sunt complet excluse din program. Acestea sunt doar câteva exemple”, a declarat Margrethe Vestager.
Recomandarea Comisiei este ca statele membre să ia măsuri și la nivel național, în baza unor îndrumări concrete cu privire la modul de identificare și de abordare a riscurilor de securitate ale cercetării. Astfel, sunt urmărite parteneriate cu organizații de cercetare, fie cu sediul în afara UE, fie în interiorul UE, dar controlate din exterior.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager (sursa: © European Union, 2022, EC Photographer Nicolas Peeters).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.