Alo, Bruxelles – Muntenegrul, următorul stat membru al UE?

Ana-Maria Cononovici, 07.06.2023

Situația tensionată din Balcanii de Vest atrage atenția oficialilor Uniunii Europene (UE). Cu atât mai importantă a fost vizita președintelui muntenegrean, Jakov Milatović, la Bruxelles, pentru prima dată de la investitura sa.

Noul președinte muntenegrean s-a întâlnit la Bruxelles cu Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

Muntenegru a devenit țară candidată la UE încă din 2009, iar din 2012 au început negocierile cu UE, dar din lipsă de voință politică, procesul a întâmpinat o serie de dificultăți. Jakov Milatović a folosit prezența sa la Bruxelles pentru a exprima mulțumiri pentru susținerea din partea UE a transformărilor politice și economice ale țării sale, precum și voința clară a conducerii muntenegrene ca procesul aderării la UE să fie dus la bun sfârșit. Ca răspuns, Josep Borrell Fontelles a salutat alegerea președintelui muntenegrean de a vizita capitala UE, ca primă delegație în străinătate, din funcția de președinte.

 

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Jakov MILATOVIĆ și Josep BORRELL FONTELLES (foto Copyright: Uniunea Europeană)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut