Alo, Bruxelles – Modernizarea serviciilor de plată în Uniunea Europeană

Corina Cristea, 21.07.2023

Datele centralizate relevă faptul că plățile electronice au crescut constant în ultimii ani în Uniunea Europeană și că noi furnizori, activați de tehnologiile digitale, au pătruns pe piață, în special furnizând servicii de „open banking”.

Comisia Europeană a înaintat, astfel, propuneri pentru introduce plățile și sectorul financiar mai larg în era digitală, noile reguli urmând să îmbunătățească protecția consumatorilor și concurența în plățile electronice. De asemenea, acest lucru le va oferi  consumatorilor posibilitatea de a-și partaja datele într-un mod sigur, astfel încât să poată obține o gamă mai largă de produse și servicii financiare mai bune și mai ieftine. Decizia survine în condițiile în care piața serviciilor de plată s-a schimbat semnificativ în ultimii ani în UE.

Astfel încât, plățile electronice au crescut constant, ajungând la 240 de trilioane de euro în 2021 – comparativ cu 184,2 trilioane de euro în 2017 – tendință accelerată și de pandemia de COVID-19. Au apărut, așadar, noii furnizori de servicii de “open banking” – adică partajarea în siguranță a datelor financiare între bănci și firmele de tehnologie financiară. De asemenea, în același timp, observăm dezvoltarea a unor tipuri și mai sofisticate de fraudă, punând consumatorii în pericol și afectând încrederea.

Vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, în acest context, că „propunerile de astăzi sunt o parte a strategiei noastre de a stimula economia datelor, valorificând la maximum oportunitățile pe care inovația bazată pe date le poate oferi în sectorul financiar.

De exemplu, vrem să promovăm partajarea de date în finanțele digitale, vrem să le dăm oamenilor și companiilor mai mult control asupra a ceea ce se poate face cu datele lor atunci când sunt utilizate și cine le poate accesa. În prezent, aceștia nu pot controla adecvat accesul la date și partajarea acestora dincolo de conturile de plată. Aceasta înseamnă că nu au un acces pe scară largă la servicii și produse financiare bazate pe date. În plus, sunt adesea reticenți în a-și partaja datele, deoarece nu au încredere că sunt feriți de riscuri. Avem nevoie de reguli clare la nivelul Uniunii pentru a guverna partajarea datelor, permițând astfel oamenilor să aibă acces la produse și servicii personalizate pe gusturile și nevoile lor. Propunerea are ca scop să permită partajarea datelor și accesul părților terțe pentru o gamă largă de servicii din sectorul financiar, un concept cunoscut sub numele de finanțare deschisă.”

Setul de măsuri urmărește o protecție sporită a consumatorilor care efectuează plăți electronice în UE și criterii îmbunătățite pentru prevenirea și remedierea fraudei la plată. Clienții și întreprinderile vor beneficia de opțiuni de plată și servicii financiare inovatoare, având în același timp încredere că acestea sunt oferite într-un mod sigur, transparent și securizat.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Valdis Dombrovskis, Copyright European Union, 2023, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut